Çukurova koşullarında yerli ve yabancı kökenli bazı susam çeşit ve hatlarının II. ürün olarak yetiştirilme olanaklarının saptanması
Determining of possibilities of growing of local and foregein originated sesame varieties and lines as a second crops in the Çukurova conditions
- Tez No: 88111
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Susam, adaptasyon, çeşit- verim
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA YERLİ VE YABANCI KÖKENLİ BAZI SUSAM ÇEŞİT VE HATLARININ İKİNCİ ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLME OLANAKLARININ SAPTANMASI PINAR ÇUBUKÇU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman. PROF. DR. HALİS ARIOĞLU Yıl: 1998, Sayfa: 50 Jüri: DOÇ.DR SALİHA KIRICI DOÇ DR SEZEN TANSI Bu araştırma, Çukurova Koşullarında 22 Yerli ve Yabancı Kökenli susam çeşit ve hatlarının ikinci ürün olarak yetiştirilme olanaklarını ve verim kriterlerini belirlemek amacıyla 1997 yılında Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanında yürütülmüştür. Araştırmada; bitki boyu, dal sayısı, dallanma yüksekliği, kapsül sayısı, yağ oranı, protein oranı, yağ verimi, tohum verimi, 1000 dane ağırlığı gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre denemeye alınan çeşit ve hatların tohum verimi 87.57 kg ile 191.3 kg arasında değişim göstermiş olup, en yüksek tohum verimi Vara Verde çeşidinden elde edilmiştir (191.3 kg/da). Bunu Özberk 82 ve Muganlı izlemiştir ( sırasıyla 172.9, 170.7 kg/da). En düşük tohum verimi ise Qan-43 çeşidinden elde edilmiştir (87.57 kg/da).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS DETERMINING OF POSSIBILITIES OF GROWING OF LOCAL AND FOREGEIN ORIGINATED SESAME VARIETIES AND LINES AS A SECOND CROPS IN THE ÇUKUROVA CONDITIONS PINAR ÇUBUKÇU DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: PROF. DR. HALİS ARIOGLU Year: 1998, Page: 50 Jury: Ass. Prof. SAL1HA KIRICI Ass.Prof. SEZEN TANSI This study was conducted to determine the possibilities of growing as second crops in the Çukurova conditions and yield criterial of 22 local and foregein originated sesam varieties and lines in the growing season in 1997 in Çukurova University, Agricultural Faculty, Field Crops Department's Research Field. In this study plant height, number of branch, branching height, number of capsules, oil content, protein content, oil yield, grain yield, 1000 seed weight were studied. According to the results, grain yield ranged between 87. 57-191. 3kg, the highest grain yield was obtained from Vara Verde (191.3 kg/da) and respectively, followed by Ozberk 82 and Muganh (172.9, 170.7 kg/da). The lowest yield was obtained from Qan 43 (87.57 kg/da). Key word: Sesame, adaptation, variety-yield II