Ömer Muz'un sulu boya eserlerinde İstanbul
İstanbul in Ömer Muz's watercolor works
  1. Tez No: 879908
  2. Yazar: DİLEK BAŞAYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, resim, sulu boya, Ömer Muz, İstanbul, Art, painting, watercolor, Ömer Muz, Istanbul
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Ömer Muz (d.1957, İstanbul) sulu boya tekniğiyle yaptığı resimleriyle tanınan bir Türk ressamıdır. Sanatçı, bu tekniğe 1990'lı yıllarda yönelmiş ve özellikle“eski İstanbul”temalı eserler ortaya koymuştur. Bu eserlerde Muz, geri dönüşü neredeyse olanaksız olan ve süratli bir çalışma gerektiren sulu boya tekniğini ustalıkla kullanmıştır. Işığın anlık etkilerini yakalamak konusundaki gayreti ve renk paletiyle sanatçının İzlenimci (Empresyonist) bir üslubu vardır. İzlenimciler, yaşamı ve doğayı kopyalamak yerine doğanın ve yaşamın hissettirdiklerini anlatmaktadırlar. Ömer Muz'da İstanbul'un bozulan tarihi dokusunu içselleştirerek, eserleri ile eski İstanbul'a özlemini yansıtmıştır. Bu çalışma ile sulu boya resim sanatında kendisini ispatlamış ve yer edinmiş bir sanatçı olan Ömer Muz'un sulu boya deneyimleri, gözlemleri ve empresyonist üslupla yapmış olduğu“eski İstanbul”konulu sulu boya resimlerinin analizi amaçlanmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde, belgesel kaynak tarama yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda ise veriler, belirlenen başlıklar altında özetlenmiş, eserler bu veriler çerçevesinde içerik analiz yöntemi ile amaca uygun şekilde yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, günümüz yaşayan sanatçılarından biri olan Ömer Muz'un, eserlerinde seçtiği renkler, fırça darbeleri, ışık kullanımı gibi üslup özelliklerinin, sulu boya tekniği ile birlikte diğer resim tekniklerini de icra edebiliyor olmasının, eserlerinde görülen“eski İstanbul”temasının kendi iç dünyasında da bir yeri olmasının, bunun yanında sadece ressam değil, karikatürist ve grafiker geçmişi ile çok yönlü bir sanatçı olmasının, onun Türk resim sanatı açısından önemini gösteren özellikleri olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Ömer Muz (born 1957 in Istanbul) is a Turkish painter recognized for his watercolor technique paintings. The artist began to focus on this technique in the 1990s and has primarily produced works with the theme of“old Istanbul.”In these works, Muz skillfully utilized the watercolor technique, which is virtually impossible to undo and requires a swift execution. His efforts to capture the instantaneous effects of light and his color palette reflect an Impressionist style. Impressionists do not replicate life and nature, but rather convey what they feel from them. Through internalizing the deteriorated historical fabric of Istanbul in his works, Ömer Muz reflects a longing for old Istanbul. This study aims to analyze the watercolor paintings of Ömer Muz, who has established himself in the watercolor painting art with this work, on the theme of“old Istanbul”utilizing his watercolor experiences, observations, and Impressionist style. The documentary source scanning method was employed to gather research data. The information obtained was then summarized under designated headings, and the works were interpreted in a manner appropriate to the purpose through the content analysis method. As a result of the study, it is believed that Ömer Muz, one of the contemporary living artists, possesses significant characteristics that demonstrate his importance in Turkish painting art by being able to execute other painting techniques in conjunction with the watercolor technique in his works, specifically through his choice of colors, brush strokes, and use of light. Additionally, the theme of“old Istanbul”in his works also holds a place in his own inner world. Furthermore, being a multidisciplinary artist with a background as a caricaturist and graphic designer further accentuates his significance in the realm of Turkish painting art.