Hayvancılık işletme sorumluları sürü yönetim karar mekanizmaları üzerine bir araştırma
A research on the herd management decision mechanism of livestock business responsibilities
  1. Tez No: 880041
  2. Yazar: FURKAN AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP GÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt Sığırcılığı, Sürü Yönetimi, Verim, Karar Mekanizmaları, Yönetim, Dairy Farming, Herd Management, Productivity, Decision Mechanisms, Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada 2023-2024 yılında Türkiye'nin farklı illerinde süt sığırcılığı yapan hayvancılık işletme sorumluları sürü yönetim karar mekanizmalarının incelenmesi ve sürü yönetimi uygulamaları konularının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Türkiye'nin farklı illerindeki işletmeciler ile iletişim kurulmuş olup bu işletmecilerden gönüllü olarak kabul eden 35 tanesi ile anket çalışması yürütülmüştür. Anket soruları 3 başlık halinde sorulmuş olup bunlar; işletme sorumluları ile ilgili bilgiler, işletme ile ilgili bilgiler, işletmelerdeki personeller ile ilgili bilgilerdir. Ankete katılan işletmeler hayvanların verimlerine göre düşük (10-20 L/g), orta (20-25 L/g) ve yüksek (25 L/g ve üzeri) olmak üzere 3 farklı gruba ayrılarak incelenmiş ve bu işletmelerin sorulara verdikleri cevaplara göre p değeri, pearson korelasyon ve pearson ki-kare analizi ile karşılaştırmaları yapılmıştır. Araştırmaya katılan işletmelerin yönetici ve çalışanlarına yönelik sürü yönetimi konusunda hazırlanan sorular, alınan cevaplar ile sürü yönetim uygulamalarının işletme verimine etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın asıl amacı yüksek verimli işletmelerin düşük verimli işletmeler ile arasındaki farkların temel sebeplerinden birisinin yüksek verimli işletmelerin sürü yönetimi konusunda bilgili işletmeler olup olmadığını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the herd management decision mechanisms and herd management practices of livestock farm managers engaged in dairy cattle farming in different provinces of Turkey in 2023-2024. For this purpose, contact was made with managers in various provinces of Turkey, and a survey was conducted with 35 managers who voluntarily agreed to participate. The survey questions were divided into three main categories: information about the managers, information about the farm, and information about the farm staff. The participating farms were divided into three different groups based on animal productivity: low (10-20 L/day), medium (20-25 L/day), and high (25 L/day above). The responses to the survey questions were compared using p-values, Pearson correlation, and Pearson chi-square analysis. The questions prepared on herd management for the managers and staff of the participating farms aimed to reveal the impact of herd management practices on farm productivity based on the responses received. The primary objective of this study is to identify whether one of the main reasons for the differences between high-productivity farms and low-productivity farms is that high-productivity farms are managed by knowledgeable managers in herd management.