The impact of decision-making styles on life satisfaction
Karar verme stillerinin yaşam tatmini üzerindeki etkisi
- Tez No: 880040
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karar Verme Stilleri, Yaşam Tatmini, Karar Verme Modelleri, Yaşam Tatmini Ölçeği, Decision Making Styles, Life Satisfaction, Decision Making Models, Satisfaction With Life
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Türkiye, İstanbul 'da beyaz yakalı çalışanların karar verme stillerinin yaşam tatmini üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Bu amaca ulaşmak için, betimsel-analitik bir teknik uygulanmıştır. Çalışmanın hedef grubuna uygulanan anket ile birincil kaynaklara ulaşılmıştır. Çalışmanın Literatür incelemesini için kitaplar, makaleler, önceki çalışmalar ve raporlardan yararlanılmıştır. Araştırmanın anketi 304 katılımcı tarafından yanıtlanmış olup, 293 anket araştırmaya dahil edilmiştir. Toplanan veriler SPSS programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucu, karar verme stilleri ve karar vermede özsaygının yaşam tatminine etkisi olduğunu göstermiştir. Kuruluşların, çalışanlarının becerilerini geliştirmek ve hem iş hem de yaşam memnuniyetlerini artırmak için sürekli eğitim ve gelişim programları sunmaları kritik öneme sahiptir. Çalışanların refahını daha fazla desteklemek için şirketler esnek çalışma saatleri ve evden çalışma desteği gibi iş ve özel yaşam dengelerini teşvik eden politikalar uygulamalıdır. Ayrıca, çalışanların karar verme süreçlerine katılımını teşvik eden bir kültür oluşturarak aidiyet duygularını ve iş memnuniyetlerini önemli ölçüde artırabilirler. Son olarak, etkili karar verme stratejilerine yönelik atölye ve eğitim oturumları sunmak, karar verme süreçlerini geliştirebilir ve ilişkili psikolojik stresi azaltabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating the impact of the decision -making styles on life satisfaction among white-collars in Istanbul, Turkey. To attain the goal of this study, a descriptive-analytical technique has been applied and the researcher relied heavily on data gathered from primary sources using a survey that was delivered to the study's target group. The literature review of the study utilizes books, articles, previous research, and reports. The total population of the study was (304) and it was made up of the white-collars professionals (293) out of the total population were included in the research . Using the SPSS program, the collected questionnaires were statistically tested and analyzed. Findings and results revealed that, life satisfaction predicts the decision-Making styles and the self-esteem in decision making. The study recommends that it is crucial for organizations to offer continuous training and development programs to enhance their skills and elevate their satisfaction with both work and life. To further support employee well-being, companies should implement policies that promote a better work-life balance, such as flexible working hours and work-from-home support. Additionally, fostering a culture that encourages employee involvement in decision-making can significantly boost their sense of belonging and job satisfaction. Finally, providing workshops and training sessions focused on effective decision-making strategies can improve decision-making processes and alleviate related psychological stress.