Diyabetes mellitus ile helikobakter pilori ve üst gastrointestinal sistem maligniteleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between diabetes mellitus and helicobacter pylori and upper gastrointestinal system malignancies
- Tez No: 880158
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÇİFTEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Helikobakter pilori, Mide Kanseri, Diabetes mellitus, Helicobacter pylori, Gastric cancer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Dahiliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Diyabetes Mellitus İle Helikobakter Pilori ve Üst Gastrointestinal Sistem Maligniteleri Arasındaki İlişkinin Araştırılması Amaç: Bu çalışmanın ana amaçları, Diyabetes Mellitus (DM) hastalarında Helikobakter pilori (HP) enfeksiyonu ve üst gastrointestinal sistem (GİS) malignitelerinin sıklığını belirlemek, bu bulguları nondiyabetik bireylerle karşılaştırmaktır. Ayrıca hastaların yaşı, cinsiyeti, gastrointestinal semptomları, diyabet süresi ve kullanılan antidiyabetik tedavileri dikkate alarak HP enfeksiyonunun diyabet regülasyonu üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem:Bu kesitsel-retrospektif çalışmaya, son 6 ay içinde üst GİS endoskopisi yapılmış olan 18-80 yaş aralığındaki diyabetik (n=248) ve nondiyabetik (n=300) toplam 548 hasta (311 kadın, 237 erkek) dahil edilmiştir. Katılımcılar; gastrointestinal semptomlar, laboratuvar parametreleri, endoskopik bulgular, HP pozitifliği, premalign ve malign lezyonlar açısından ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Bulgular: HP enfeksiyonu sıklığı genel popülasyonda %22.4, nondiyabetik bireylerde %26.3, diyabetik bireylerde %17.7 olarak bulunmuştur. HP pozitif hastalarda kilo kaybı daha az görülmüştür.HP enfeksiyonu saptanan diyabetik hastalarda HbA1c ve açlık kan glukozu daha düşük bulunmuştur. Diyabetik bireylerde gastrik metaplazi sıklığı daha yüksek bulunurken, duodenal ülser sıklığı daha düşük saptanmıştır. Mide ve özefagus kanseri sıklığında diyabetik ve nondiyabetik gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Diyabetik hastalarda antidiyabetik tedaviye göre HP enfeksiyonu ve endoskopik bulgular açısından farklılık görülmemiştir. Sonuç: HP enfeksiyonu ve DM arasındaki ilişki karmaşıktır ve coğrafi, demografik ve klinik faktörlerden etkilenebilir. Bu çalışma, Diyabet, HP enfeksiyonu ve üst GİS maligniteleri arasındaki ilişkiyi ve bu durumların diyabetin metabolik kontrol süreci üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Sonuçlarımız diyabetin mide mukozasında HP kolonizasyonu için predispozan bir durum olmadığı hipotezini desteklemekle beraber her iki hastalığında da yaygın ve değişken prevalansını göz önünde bulundurarak diyabetin üst GİS malignite gelişimi üzerindeki etkisinin de karmaşık olduğunu ve daha geniş katılımlı, uzun vadeli takip gerektiren çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between Diabetes Mellitus and Helicobacter Pylori and Upper Gastrointestinal System Malignancies Aim:The main aims of this study are to determine the prevalence of Helicobacter pylori (HP) infection and upper gastrointestinal system (GIS) malignancies in patients with Diabetes Mellitus (DM) and compare these findings with non-diabetic individuals. We also aim to investigate the effects of HP infection on diabetes regulation by considering patients' age, gender, gastrointestinal symptoms, duration of diabetes, and antidiabetic treatments used. Patients and Methods:This cross-sectional retrospective study included 548 patients (311 females, 237 males) aged 18-80 who underwent upper GIS endoscopy in the past six months. Participants were divided into diabetic (n=248) and non-diabetic (n=300) groups. They were evaluated separately in terms of gastrointestinal symptoms, laboratory parameters, endoscopic findings, HP positivity, and premalignant and malignant lesions. Results: The prevalence of HP infection was found to be 22.4% in the general population, 26.3% in non-diabetic individuals, and 17.7% in diabetic individuals. Weight loss was less common in HP-positive patients. Diabetic patients with HP infection had lower HbA1c and fasting blood glucose levels. The frequency of gastric metaplasia was higher, while the frequency of duodenal ulcers was lower in DM. There was no significant difference in the frequency of gastric and esophageal cancer between diabetic and non-diabetic groups. No difference was observed in terms of HP infection and endoscopic findings according to the type of antidiabetic treatment in DM. Conclusion:The relationship between HP infection and DM is complex and may be affected by geographical, demographic, and clinical factors. This study investigates the relationship between diabetes, HP infection, and upper GIS malignancies and the impact of these conditions on the metabolic control process of diabetes. Although our results support the hypothesis that DM is not a predisposing condition for HP colonization in the gastric mucosa, considering the widespread and variable prevalence of both diseases, it's known that the effect of diabetes on the development of upper GIS cancer is complex and studies with larger participation and long-term follow-up are needed