CMS (compact muon selenoid) deneyinde kullanılacak olan VFCAL (en ileri kalorimetre)'ın çözünürlüğü
Resolution of HF which will be used in CMS (compact muon selenoid) experiment
  1. Tez No: 88024
  2. Yazar: HIDIR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE POLATÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dedektör, Kalorimetre, CMS, Enerji Çözünürlüğü, Dedector, Calorimeter, CMS, Energy Resolution n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ CMS(COMPACT MUON SELENOİD)DENEYÎNDE KULLANILACAK OLAN HF(EN İLERİ KALORÎMETRE)'İN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ Hıdır ÖZDEMÎR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Ayşe POLATÖZ Yıl: 1999, Sayfa: 51 Jüri: Doç. Dr. Ayşe POLATÖZ : Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT : Prof. Dr. Süleyman GÜNGÖR Bu çalışmada, CMS dedektörünün bir alt dedektörü olan En İleri Hadronik kalorimetrenin prototip test deneylerinden elde edilen veriler kullanılarak, enerji çözünürlüğü araştırılmıştır. Dedektörler ve kalorimetreler hakkında genel bilgi verilmiştir. Kalorimetrelerde enerji çözünürlüğü geniş bir şekilde araştırılrmştır. Daha sonra LHC projesi, CMS dedektörü ve En İleri Hadronik Kalorimetrenin yapısı ve fiziki amaçlan konusunda bilgiler verilmiştir. En İleri kalorimetrenin test deneylerinde elde edilen verilerin analiz çalışmaları yapılarak elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS RESOLUTION OF HF WHICH WILL BE USED IN CM S(COMPACT MUON SELENOID) EXPERIMENT Hıdır ÖZDEMÎR DEPARTMENT OF PHYSICS INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof Dr. Ayşe POLATÖZ Yean 1999, Pages: 51 Jury: Assoc. Prof. Dr. Ayşe POLATÖZ : Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT : Prof. Dr. Süleyman GÜNGÖR In this study, energy resolution of the very forward calorimeter (HF) of CMS dedector is investigated by using data which was taken during prototype test experiment. General information is given about calorimeters and dedectors. Energy resolution in calorimeters is studied in detail Information is given about the structure and physics purpose of LHC project, CMS dedector and HF calorimeter. The data which are obtained in the test runs of HF are analysed and the results are interpreted.