Analytical expession of the fundamental frequencies of the non-cylindrical helical springs
Dairesel silindirik olmayan helisel yayların temel frekanslarının analitik olarak elde edilmesi
- Tez No: 88023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEBİL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Helisel Yay, Rijitlik Matrisi, Silindirik olmayan, Serbest Titreşim II, Helical Spring, Stiffness Matrix, Non-cylindrical, Free Vibration
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DAİRESEL SILINDIRIK OLMAYAN HELİSEL YAYLARIN TEMEL FREKANSLARININ ANALİTİK OLARAK ELDE EDİLMESİ HAKAN ÖZDEMİR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman ; Doç. Dr. Vebil YILDIRIM Yü: 1999, Sayfa: 96 Jüri : Doç. Dr. Vebil YILDIRIM : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Doç. Dr. Naki TÜTÜNCÜ Bu çalışmanın ilk aşamasında, konik, varil ve hiperboloidal gibi dairesel silindirik olmayan helisel yayların serbest titreşim davranışları Timoshenko kiriş teorisi temel alınarak rijitlik matrisi yöntemiyle sayısal olarak incelendi. Dairesel kesit ve uçların tutulmuş olması durumunda, bütün helis tipleri için temel frekansların helis yükselme açısı, aktif sarım sayısı, en küçük ve en büyük silindir çapı oranlan, en büyük silindir çapının ve tel çapma oranı ile değişimi boyutsuz grafiklerle gösterildi, ikinci aşamada, rezonans frekanslarını etkileyen bütün titreşim parametreleri gözönünde bulundurularak ve elde edilen grafikler kullanılarak boyutsuz temel frekanslar mühendislik açısından kabul edilebilir bir yaklaşımla formüle edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ANALYTICAL EXPRESSION OF THE FUNDAMENTAL FREQUENCIES OF THE NON-CYLINDRICAL HELICAL SPRINGS HAKAN OZDEMİR DEPARTMENT OP MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor : Assoc. Prof. Vebil YILDIRIM Year: 1999, Pages: 96 Jury : Assoc. Prof. Vebil YILDIRIM : Prof. Erhan KIRAL : Assoc. Prof. Naki TÜTÜNCÜ In the first stage of this study, the free vibration behaviour of non-cylindrical helical springs, such as conical, barrel and hyperboloidal, is studied numerically by the stiflhess matrix method based on the Timoshenko's beam theory. For the circular section and fixed-fixed ends, the variation of the fundamental frequencies of all types of helices with the helix pitch angles, the number of the active turns, the ratio of diameters of the minimum cylinder to the maximum cylinder, and the ratio of diameters of maximum cylinder to the diameter of wire are illustrated in non- dimensional graphical forms. In the second stage, considering all the effects of the vibrational parameters, which influence the resonance frequencies, the dimensionless fundamental frequencies are formulated by using the above-mentioned charts with a good approximation from an engineering point of view.