Pozantı ve Ulukışla yöresinde (orta toroslar) yeni bazı kiraz çeşitlerinin adaptasyonu çalışmaları
The Studies on the adaptation of some new cherry varieties to Pozantı and Ulukışla regions (mid-taurus)
  1. Tez No: 88026
  2. Yazar: ÖZKAN ÖZGÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz, Çeşit, Adaptasyon, Orta Toros Dağlan, Sweet Cherry, Variety, Adaptation, Middle Taurus Mountains. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ POZANTI VE ULUKIŞLA YÖRESİNDE (ORTA TOROSLAR) YENİ BAZI KİRAZ ÇEŞİTLERİNİN ADAPTASYONU ÇALIŞMALARI ÖZKAN ÖZGÜVEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ali KUDEN Yd: 1999, Sayfa:64 Jüri :Prof.Dr. Ali KÜDEN :Prof.Dr. Sinan ETİ :Doç.Dr.Ömür DÜNDAR Bu çalışma Ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan baza kiraz çeşitlerinin Orta Toroslar Bölgesindeki adaptasyon yetenekleri ile fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Pozantı ve Aktoprak (Ulukışla)' da yürütülmüştür. Çalışmada çeşitlerin meyve ağırlıkları Pozantı'da kurulan denemede 7,44 g (Noir de Guben)- 9,85 g (Larian) arasında değişirken, Aktoprak'ta ise meyve ağırlıkları 7,40 g (Noir de Guben) - 10,18 g (Lapins) arasında olmuştur. Meyve ağırlığı dışında diğer pomolojik ve fenolojik özellikler her iki deneme alanında tespit edilmiş olup, pomolojik özellikler birbirine yakın olmakla birlikte fenolojik olarak Aktoprak'taki çeşitler Pozantı'daki çeşitlerden daha geç çiçeklerime devrelerine girmiştir. Bu çalışmanın yürütüldüğü Orta Toroslar (Pozantı-Ulukışla) çevresinde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Akşehir Napolyonu çeşidi dışında Larian, Lapins, Summit, Oktavia ve Regina gibi çeşitlerin de bölge için uygun olabilecek çeşitler olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE STUDIES ON THE ADAPTATION OF SOME NEW CHERRY VARIETIES TO POZANTI AND ULUKIŞLA REGIONS (MID-TAURUS) ÖZKAN ÖZGÜVEN DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLHCD SCIENCD2S UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Ali KÜDEN Year: 2000, Pages: 64 Jury :Prof.Dr.Ali KÜDEN :Prof. Dr. Sinan ETİ : Assac. Prof. Dr. Ömür DÜNDAR This study has been conducted in Pozantı and Aktoprak (Ulukışla) to determine the adaptation ability of some phenologjc and pomologic traits of local sweet cherry types and some foreign varieties which are grown widely in our country. In this research it was determined that the weights of varieties were changed from 7,44 gram (Noir de Guben) to 9,85 gram (Larian) in Pozantı and from 7,40 gram (Noir de Guben) to 10,18 gram (Lapins) in Aktoprak. Apart from the fruit weight other pomologic and phenologjc characteristics were given different in results according to the research areas. The varieties in Aktoprak were blossomed earlier than the varieties in Pozantı. It was determined that Larian, Lapins, Summit, Oktavia and Regina cvs. besides of Akşehir Napolyonu could be adapted to Mid-Taurus Region.