Endüstriyel işletmelerde makine/teçhizat yerleşim düzenlemesi ve bir tekstil işletmesinde uygulama
Facility layout and application in a textile plant
  1. Tez No: 88027
  2. Yazar: NEZİHİ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fabrika Yerleşim Düzeni, Tesis Tasarımı, CRAFT, Facilitiy Layout, Plant Layout, CRAFT. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜSTRİYEL İŞLETMELERDE MAKİNE / TEÇHİZAT YERLEŞİM DÜZENLEMESİ VE BİR TEKSTİL İŞLETMESİNDE UYGULAMA Nezihi ÖZKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erdem KOÇ Yıl: 1999, Sayfa: 110 Jüri : Prof. Dr. Erdem KOÇ :Doç. Dr. R. Tuğrul OĞULATA :Yrd. Doç. Dr. Funda YILDERIM Bu çalışmada, yerleşim düzenlemesi sorunu genel olarak değerlendirilip, yerleşim düzenlemesi türleri, bunların yararlı ve sakıncalı yönleri açıklanarak; maliyet yönünden karşılaştırılmaları yapılmıştır. Uygulama aşamasında ise Çukurova bölgesinde kurulmuş olan bir tekstil fabrikasında, bölümler arası toplam taşıma maliyetlerinin minimize edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca uygun teorik bir model üzerinde durulmuş ve CRAFT algoritmasından yararlanılarak elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS FACILITY LAYOUT AND APPLICATION IN A TEXTILE PLANT NEZİHİ OZKAN DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF APPLIED SCIENCES UNTVERSITIY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Erdem KOÇ Year :1999, Pages: 110 Jury : Prof. Dr. Erdem KOÇ :Doç. Dr. R. Tuğrul O?ULATA :Yrd. Doç. Dr. Funda YTLDDUM In this study, the facility layout problem was investigated, traditional layout types, the advantages and disadvantages of these types were explained and their comparison with respect to cost was stated. On the application stage, the total transportation cost between departments of a textile factory, founded in the region of Çukurova, was aimed to be minimized. For this purpose a proper theoretical model was constructed and the results obtained using CRAFT algorithm were discussed.