Frigya Vadisi'nin rekreasyonel kullanımında fijital tasarım önerisi: Bir paydaş analizi
Phygital design proposal for recreational use of the Phrygian Valley: A stakeholder analysis
- Tez No: 880261
- Danışmanlar: PROF. MERYEM AKOĞLAN KOZAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Frigya Vadisi, Fijital tasarım, Teknolojik yatkınlık, Rekrasyon, Paydaş analizi, Phrygian Valley, Phygital design, Technology readiness, Recreation, Stakeholder analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırmada, turistik bir rekrasyon alanı olan Frigya Vadisi'nin fijital tasarımına yönelik paydaş görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma sonuçları bölgede yürütülen geleneksel destinasyon tasarımına bir alternatif olarak“fijital”tasarımın kullanılmasını önermesi bakımından önemlidir. Araştırma, Frigya Vadisi'nde yer alan Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya illerindeki paydaş grupları üzerinden yürütülmüştür. Örneklemin belirlenmesinde kota örnekleme yöntemine başvurulmuş ve toplam 450 kişiye ulaşılmıştır. Verilerin toplanmasında anket tekniğinden yararlanılmıştır. Veriler, öncelikle betimsel analizler ile birlikte açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizlerine tabi tutulmuş, daha sonra regresyon analizi ile test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda tüm paydaş gruplarının fijital algılamalarının yüksek olduğu ve teknoloji kullanımına yatkın oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca, paydaşların teknolojik yatkınlıklarının Frigya Vadisi'ndeki fijital tasarım algısını olumlu yönde etkilediği ortaya koyulmuştur. Paydaşlar teknolojik yenilikleri desteklemek ve teknolojiye iyimser bakmakla birlikte, güvensizlik ve rahatsızlık boyutlarında az düzeyde de olsa olumsuz algılamalara sahiptirler. Toplumsal teknoloji bilgisi boyutunda ise kendilerini eksik olarak algılamaktadırlar. Fijital algılamaların paydaşların profil bilgilerine göre değişim göstermediği, ancak teknolojik yatkınlık boyutunda cinsiyet ve eğitim durumlarına göre farklılık olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlar, Frigya Vadisi'nin fijital olarak tasarımında paydaşların yeterli düzeyde hazır olduklarını, teknoloji ile fiziksel ortamları birlikte kullanma konusuna olumlu baktıklarını göstermektedir. Bu yeni yaklaşımın başarı ile uygulanması için toplumsal teknoloji bilgisi düzeyindeki eksiklerin giderilmesi ve eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine stakeholder opinions regarding the phygital design of the Phrygian Valley, a touristic recreation area. The research results are important in that they suggest the use of“phygital”design as an alternative to the traditional destination design carried out in the region. The research was conducted through stakeholder groups in Eskişehir, Afyonkarahisar and Kütahya provinces located in the Phrygian Valley. Quota sampling method was used to determine the sample and a total of 450 people were reached. Questionnaire technique was used to collect data. The data were first subjected to descriptive analyses, as well as exploratory and confirmatory factor analysis, and then tested with regression analysis. As a result of the analysis, it was determined that all stakeholder groups have high phygital perceptions and are prone to use technology. In addition, it has been revealed that the technological predispositions of the stakeholders positively affect the perception of phygital design in the Phrygian Valley. Although stakeholders support technological innovations and have an optimistic view of technology, they have slightly negative perceptions in terms of distrust and discomfort. They perceive themselves as lacking in the social technology knowledge dimension. It was determined that phygital perceptions did not vary according to the profile information of the stakeholders, but there were differences in the technological predisposition dimension according to gender and educational status. These results show that the stakeholders are sufficiently prepared for the digital design of the Phrygian Valley and that they have a positive view on using technology and physical environments together. In order to successfully implement this new approach, it is recommended to eliminate the deficiencies in social technology knowledge and organize training programs.