Eucalyptus camaldulensis tiplerinin in vitro klonal çoğaltılması
In vitro klonal multiplication of eucalyptus camaldulensis shoot tips
  1. Tez No: 88028
  2. Yazar: NURTEN ÖZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ÇETİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Eucalyptus camaldulensis, shoot tips, in vitro, klonal multiplication. n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ Eucalyptus camaldulensis Tiplerinin Jn Vitro Klonal Çoğaltılması Nurten ÖZKURT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Selim ÇETİNER Yıl: 1999, Sayfa: 106 Jüri : Doç.Dr.Selim ÇETİNER Prof.Dr. Kazım ABAK Prof.Dr. Fuat ERGENOĞLU Okaliptüsler, Dünya'da ve ülkemizde, endüstriyel odun hammaddesi açığının kapatılabilmesi için kullanılan ağaç türlerindendir. Ancak ağaçlandırmalarda tohumdan üretilen okaliptüs fidanlarının kullanılması, birim alandan alınacak ürün miktarını azaltabilmektedir. Bu nedenle birim alandan en yüksek odun verimi alınmasını sağlayacak klonal plantasyonlar tesis edilmesi gereklidir. Eucalyptus camaldulensis Dehn., ülkemiz koşullarına uyum sağlamış ve uzun yıllardan beri yetiştirilen önemli bir türdür. Bu çalışmada, elit olarak seçilen Karabucak C-119 ve C-128 klonlarmın çelik parselindeki bireylerinden elde edilen sürgün uçları, in vitro koşullarda klonal olarak çoğaltılmıştır. Sürgün uçlarının geliştirilmesi için WPM besi ortamına eklenen 89 mg/1 phloroglucinol ve 0.25 uM/1 BA, sürgün uçlarının gelişmesinde etkili olmuştur. Altkültürlerdeki çoğaltma ortamlarına eklenen farklı BA dozları (0.0, 0.5, 1.0, 2.0 ve 4.0 uM/1) bitkiciklerin çoğalmalarım sağlamışlardır. Dozların artmasına paralel olarak kardeşlenme katsayıları da artmış; kontrol (BA-0) işleminde 1.4 iken, 4.0 uM/l'de 14.8'e kadar çıkmıştır. Ayrıca BA seviyesi 8.0 uM/l'ye de çıkarılmış, fakat bitkiciklerde çoğalma görülmesine rağmen sürgünlerin dejerene oldukları gözlenmiştir. Köklendirme aşamasında, ortalama kök sayıları, kök uzunluklan ve köklenme oranlarına göre WPM ve MS besi ortamları arasında fark görülmemiştir. Oksin dozları olarak kontrol (0.0), ffiA (1.23, 2.46, 4.92 uM/1) ve NAA (1.342, 2.684, 5.368 uM/1) kullanılmıştır. Bunlardan DBA'in NAA'den daha etkili olduğu ve 1.23 uM/1 dozunun köklenme için yeterli olabileceği görülmüştür. Anahtar Kelimeler Eucalyptus camaldulensis, sürgün ucu, in vitro, klonal çoğaltan.
Özet (Çeviri)
In Vitro Klonal Multiplication of Eucalyptus camaldulensis Shoot Tips Nurten OZKURT DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Ass.Prof.Dr. Selim ÇETİNER Year: 1999, Pages: 106 Jury : Ass.Prof.Dr.Sclim ÇETİNER Prof.Dr. Kazım ABAK Prof.Dr. Fuat ERGENO?LU Eucalyptus species have been used to answer demand of the endustrial wood. But, using seedlings in plantations would reduce total yield. Thus, it is necessary to use plant produced by clonally in plantations. E. camaldulensis Dehn. is an important species that has been adapted in Turkey's conditions -especially Çukurova region- and has been planted for years. In this study, shoot tips were obtained from Karabucak C-l 19 and C-128 clones were multiplied under in vitro conditions. WPM Medium which contained 89 mg/1 phloroglucinol ve 0.25 uM BA was effective to grow up and multiply the shoot tips. Different BA dozes added multiplication medium (0.25, 0.5, 1.0, 2.0 and 4.0 uM) cause to multiply plantlets. When the dozes increase, multiplication rates increaes. (BA-0= 1.4, BA-4.0 uM =14.8). But when 8.0 uM BA used, shoots degenerated in spite of multiplication. There were not differences between WPM and MS mediums as number of roots, length of roots and rooting rates. As a auxin dozes; control, IBA (1.23, 2.46, 4.92 uMl) and NAA (1.342, 2.684, 5.368 \MJ\) were used in rooting medium. IBA was more effective than NAA. 1.23 uM/1 IBA was enough to root.