Selçuklu ve Osmanlı çinilerinin minerolojik ve mikromorfolojik farklılıklarının arkeometrik yönden irdelenmesi
The Archaeometric study of the mineralogical and micromorphological differences of the Seljuk and Ottoman tiles
- Tez No: 88032
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECDET SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Çini ve seramik arkeometrisi, çini mikromorfolojisi-mikroyapısı, yüksek sıcaklık mineralleri, iznik seramikleri, Tile and ceramics, Archaeometry, micromorphology, microstructure, high temperature minerals, İznik ceramics II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SELÇUKLU VE OSMANLI ÇİNİLERİNİN MİNERALOJİK VE MİKROMORFOLO JİK FARKLILIKLARININ ARKEOMETRİK YÖNDEN İRDELENMESİ BDIGUL SAKARYA ARKEOMETRİ ANA BİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman: Yrd. Doç. Dr. Necdet SAKARYA Yıl: 1999, Sayfa : 212 Jüri: Prof. Dr. Selim KAPUR Jüri: Yrd. Doç. Dr. İsmail ÇELİK Bu tez çalışmasında; 12.yy ile 17.yy arasındaki Selçuklu ve Osmanlı çinilerinin üretim teknikleriyle kullanılan hammaddelerin arkeometrik yönden irdelenmesi ve dönmeler arasındaki teknolojik farklılıkların saptanması amaçlanmıştır. Bu çalışmada; yapı çinilerinin çamurlarında kullanılan sırçanın, fritin kullanım gereçlerinde kullanılan sırçadan, fritten farklı olduğu ancak kırmızı çamurlu Beylikler dönemi kullanım gereçleri seramiklerinde sırçanın, fritin kullanılmadığı saptanmasına karşın beyaz çamurlu İznik çinilerinin sırçalı firitli çini adı verilecek düzeyde kurşun-alkali-sırça kullanıldığı saptanmıştır. Fırınlama teknolojilerinin farklılığı, süresi, sıcaklığı gibi değişken etkenlerin çubuk biçimli volastonh ve forsterit gibi yüksek sıcaklık mineralleri oluşumlarına katkıları farklı olup kırmızı çamurlu çinilerde yeni mineraller gözlenememiş ancak İznik çinilerinde mineraller saptanmış ve içerikleri açıklanmıştır. Bu durum farklı dönemlerde farklı fırınlama teknolojilerinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE ARCHAEOMETRIC STUDY OF THE MINERALOGICAL AND MICROMORPHOLOGICAL DIFFERENCES OF THE SELJUK AND OTTOMAN TILES BIRGUL SAKARYA DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Necdet SAKARYA Year: 1999, Pages : 212 Jury: Prof. Dr. Selim KAPUR Jury: Assist. Prof. Dr. Ismail ÇELİK This study aims to accomplish the archaeometric interpretations of the production technologies and raw material properties of the 12 and 17 Century Seljuk and Ottoman tiles (ceramics) of different periods and the determinations of their technological differences. The frit used in the construction tiles -wall tiles- was determined to be different than the frit used for pottery, whereas frit was not used in the red bodies of the Emirate products and a lead - alkaline frity was found to be present in the bodies of the İznik ceramics named after this peculiar use as the frit tiles of İznik. The differences between the furnace technologies, firing periods and temperatures of the different periods are the variables affecting the development of high temperature tabular minerals such as wollastonite and forsterite. Thus, absence of the new minerals in red muds and their presence in the Iznik tiles reveals the difference in production technologies used at the varying periods of Seljuk and Ottoman reigns.