Misis (Yakapınarı-Adana) ziraii drenaj sularında ağır metal analizleri
Heavy metal analysis of agricultural drainage waters in misis (Yakapınarı-Adana)
  1. Tez No: 88033
  2. Yazar: FÜGEN SALTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Drenaj suları, Jeokimya, Kirlilik, Ağır metal, Drainage waters, jeochemistry, pollution, Heavy metal. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
EK 4 ÖZ MASTER TEZİ MISIS (YAKAPINARI-ADANA) ZIRAII DRENAJ SULARININ AĞIR METAL ANALİZLERİ FUGEN SALTOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman :Prof.Dr.Servet YAMAN Yıl: 1998 Sayfa: 79 Jüri :Prof. Dr. Servet YAMAN Prof. Dr. Fikret İŞLER Yrd. Doç. Dr. Şaziye ABACI Master tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı zirai drenaj sularının ağır metal içeriğinin saptanması ve sulama suyu olarak tekrar kullanılmasının araştırılması ve çevre ile etkileşiminin belirlenerek bunların yıllık ve mevsimsel değişimlerinin incelenmesidir. Su ve toprak örneklerinde Zn, Cu, Cr, Cd, Ni ve Pb metallerinin analizleri Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresinde (AAS) yapıldı. Su örnekleri sulama suyunda izin verilebilecek maksimum ağır metal içeriklerine göre kullanılabilir su sınıfında bulunmuştur. Zn, Cu, Cr, Pb, Cd ve Ni içerikleri kirlilik sınırında değildir. Zirai drenaj sulan pH, T, EC, SO4, NO3 ve Cl" içeriği bakımından Sulama Suyu Kalite Kriterlerine göre III. Sınıf Su Kalitesinde bulunmuştur. Toprak analizlerinden elde edilen ağır metal değerleri (Cr, Ni, Zn, Pb, Cu, Cd) toprak kirliliği tablosuyla kıyaslanmıştır. Ni ve Cr miktarları yüksek bulunmuş ve bunun yöre topraklarını oluşturan alüvyonun bazik ve ultrabazik kayalardan türemesinin sonucu olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
EK-5 ABSTRACT MSc THESIS MISIS (YAKAPINARI-ADANA) ZIRAll DRENAJ SULARININ A?IR METAL ANALİZLERİ DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTUTUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Prof. Dr. Servet YAMAN Year: 1999 Pages: 79 Jury : Prof. Dr. Servet Yaman Prof. Dr. Fikret İŞLER Asst.Prof.Dr. Şaziye ABACI The aim of this MSc thesis is to determine the heavy metal contents of agricultural drainage waters and investigate its usage as; irrigation water. Also to study annual and seasonal changes to understand its effectes to the environment. The analysis of heavy metals (Zn, Cr, Cd, Cu, Ni and Pb) were done by Atomic Adsorpsion Spectrometer, in the soil and water samples. The results of these analysis indicated that the heavy metal contents are between the maximum usage limit (in irrigation water). In irrigate water to be allowed maximum heavy metal content. Zn, Cu, Cr, Cd, Ni and Pb contents are not in the pollution limits. According to the irrigate water quality criteria the drainage waters are found as 3rd class water quality with respect to pH, T, Ec, S04, NO3 and CI" countents. The heavy metal mesurements (Cr, Ni, Cd, Pb, Cu and Zn) obtained from soil analysis are compared with soil pollution table. Ni and Cr contents are high compared to the soil pollution. These metals are thought to be formed from basic and ultrabasic rocks which from the local alluvium.