Farklı mikroalg türleri (T. chuii, I. galbana, R. reticulata, P. lutheri ve C. vulgaris) ile beslenen brachionus plicatilis (rotifera)'in besin alma aktivitesi
The Feeding activity of brachionus plicatilis (rotifera) fed with different microalgae species (T. chuii, I. galbana, R. reticulata, P. lutheri and C. vulgaris)
- Tez No: 88034
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA IŞIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Brachionus plicatilis, microalgae, feeding activity
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 40
Özet
Çalışmada, deniz algleri kültüründe sık kullanılan tek hücreli Tetraselmis chuii, Chlorella vulgaris, Isochrysis galbana, Pavlova lutheri ve Rhinomonas reticulata' dan oluşan farklı mikroalg türlerinin Brachionus plicatilis (Müller 1786)' in besin alma aktivitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın birinci aşamasında, T. chuii, C. vulgaris, I. galbana ve R. reticulata türlerinden oluşturulan (130xl04. 650xl04, 260xl04 ve 130xl04 hücre/ml) besin karışımı ile beslenen B. plicatilis 'e ait en yüksek besin alma oranının 1643 hücre/rot/dakika ile C. vulgaris 'e ait olduğu bulunmuştur. İkinci aşamada, bir önceki aşamada besin alma oranları benzer bulunan T.chuii ve Rreticulata türlerinden oluşturulan bir karışım, B. plicatilis için besin olarak kullanılmış ve her iki türe ait besin alma oranları arasındaki farkın önemsiz olduğu saptanmıştır (p>0.05). Üçüncü aşamada, diğer üç aşamada en düşük besin alma oranlarının belirlendiği türlerden biri olan R. reticulata, B. plicatilis'e aç ve tok koşullarda verilmiş ve her iki duruma ait besin alma oranları arasındaki farkın önemsiz olduğu saptanmıştır (p>0.05). Dördüncü aşamada, birinci aşamada en yüksek besin alma oranının belirlendiği C. vulgaris ve P. lutheri türleri ile bir besin karışımı oluşturularak B. plicatilis' e verilmiş ve her iki türe ait besin alma oranları arasındaki farkın önemsiz olduğu saptanmıştır (p>0.05). Son aşama olan beşinci aşamada, P. lutheri, B.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of different microalgae, T. chuii, I. galbana, R. reticulata, P. lutheri and C. vulgaris which are the single cell algae used for culturing extensively on the feeding activity of Brachionus plicatilis (Miller, 1786) was investigated. At the first stage of the study, B. plicatilis fed by the mixture of T. chuii, I. galbana, R. reticulata and C. vulgaris of which densities respectively are 130xl04, 260xl04, 130xl04 and 650xl04 cell/ml and the highest ingestion rate namely 1643 cell/rot/min. was obtained to C. vulgaris. At the second stage, B. plicatilis fed with a mixture of T. chuii and R. reticulata of which ingestion rates had been found to be similar at the former stage and it wasn't found any difference between the ingestion rates. At the third stage, R. reticulata which was obtained lowest ingestion rates at the first stage was supplied to B. plicatilis both satiated and unsatiated conditions. It was found that ingestion rates in both cases were similar. At the forth stage of the study, B. plicalis fed with the, C. Vidgaris which ensured the highest ingestion rates and P. lutheri which is one of the smallest microalgae species. At the and of the forth stage it was determined that the ingestion rates were similar. At the fifth and the last stage, B. plicatilis fed with P. lutheri both in satiated and unsatiated conditions and it was found that the ingestion rate of 1150 cell/rot/min obtained to unsatiated condition was higher than the 814 cell/rot/min obtained to satiated condition