Eskimiş oto lastik talaşlarının zeminlerin iyileştirilmesinde kullanılma olasılıkları
Possibilities of using used auto tire shreds to improve soils
- Tez No: 88036
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zeminin iyileştirilmesi, oto lastik talaşı, elek analizi, kıvam limitleri, kesme direnci, kompaksiyon, Soil improvement, rubber tire chips, Atterberg limits, shear strength, compaction. n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ESKİMİŞ OTO LASTİK TALAŞLARININ ZEMİNLERİN İYİLEŞTİRİLMESİNDE KULLANILMA OLASILIKLARI Aysun SERİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇETİN Yıl: 1999 Sayfa: 65 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Hasan ÇETİN Jüri : Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ Jüri : Yrd. Doç. R. Altay ACAR Bu çalışma 1998-1999 öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde mastır tea olarak hazırlanmıştır. Bu çalışmada eskimiş oto lastik talaşlarının oto yol dolgularında kullanılma olasılıkları araştırılmıştır. Çalışmada zemin mekaniği deneyleri yapılmış ve eskimiş oto lastik talaşlarının kohezyonlu zeminlerin mühendislik özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bunun için CL tipindeki bir zemin (Güvenç formasyonu) ile lastik talaşları ince ve kaba olarak ayrı ayrı %10, %20, %30, %40 ve %50 oranlarında kanştınlmıştır. Sade zemine ve karışımlara elek analizi, kıvam limitleri, kesme direnci ve kompaksiyon deneyleri uygulanmıştır. Çalışmanın amacı, eskimiş oto lastik talaşlarının zerninlerin iyileştirilmesi için kullanılma olanaklarının araştırılması, böylece atık sahalarında önemli bir hacim kaplayan veya çevreye direkt olarak atılarak çevre kirlenmesine neden olan oto lastiklerinin tekrar kullanılması ve böylece çevre kirlenmesinin bir ölçüde önlenmiş olmasıdır. Deneylerden çıkan sonuçlara göre; gerek ince taneli gerekse kaba taneli oto lastik talaşları karıştırılmış CL tipindeki zeminin, mühendislik özelliklerinin karışımın yüzde lastik miktarı arttıkça iyileştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC THESIS POSSIBILITIES OF USING USED AUTO TIRE SHREDS TO IMPROVE SOILS Aysun SERIN DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd.Doc.Dr. Hasan ÇETİN Year. 1999 Pages: 65 Jury : Assist Prof. Dr. Hasan ÇETİN Jury : Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ Jury : Assist Prof. Dr. Altay ACAR This study has been prepared as a Master's thesis at the Department of Geology of the Faculty of Engineering and Architecture, Çukurova University in the 1998- 1999 academic year. In this study, effects of used rubber tire chips on the engineering properties of cohesive soils were investigated performing soil mechanics tests. For this purpose, a CL type soil (Güvenç formation) and coarse and fine grained used rubber tire chips were mixed %10, %20, %30, %40 and %50. Grain size and Atterberg limits analysis, direct shear and compaction tests were performed on the CL type soil with no tire chips (%0) and the prepared mixed samples. The purpose of the study was to investigate possibilities of using used rubber tire chips to improve soils and this way to rninimize environmental pollution by recycling used rubber tire which is either thrown away in the environment causing pollution or dumped in landfills in large volumes. The results show that, the engineering properties of both fine and coarse grained rubber tire chip mixed soils improve as the % tire chips increases.