Su darbesinin farklı sınır şartları altında analizi
Water hammer analysis for various boundary conditions
- Tez No: 88035
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SALİH KIRKGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: su darbesi, karakteristikler yöntemi, vana, basınç dalgası, boru sistemleri, water hammer, method of characteristics, valve, pressure wave, pipeline systems
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
öz DOKTORA TEZÎ SU DARBESİNİN FARKLI SINIR ŞARTLARI ALTINDA ANALİZİ Bülent SELEK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. M. Salih KIRKGÖZ Yıl: 1999, Sayfa: 143 Jüri : Prof. Dr. M. Salih KIRKGÖZ : Prof. Dr. Tefaruk HAKTANİR : Doç. Dr. Recep YURTAL Akım kontrolunda ani değişikliklerin olduğu boru sistemlerinde su darbesinin analizi, sistemin güvenli ve ekonomik tasarımı bakımından önemlidir. Su darbesini idare eden denklemler nonlineer kısmi diferansiyel denklemler olup, genelde analitik çözümleri mümkün olmamaktadır. Ancak, belirli sınır şartları altında yaklaşık çözümleri yapılabilmektedir. Bu çalışmada, su darbesini idare eden denklemlere karakteristikler yöntemi uygulanmış ve değişik sınır şartlarını içeren sayısal bir model oluşturulmuştur. Bir bilgisayar programı geliştirilmiş ve örnek bir hazne-boru- vana sistemi için basınç dalgasının boru boyunca yayılması, sınırlardan yansıması ve vanada basınç değişimi incelenmiştir. Farklı vana türlerinin kapanma kanunlarına göre, basınç değişimleri hesaplanmış ve grafiksel olarak karşılaştırılmışttr. Ayrıca, sayısal yöntem, farklı parametrelere sahip seri bağlı çok borulu sistemlere uygulanmış ve elde edilen sonuçlar prototip ölçümleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS WATER HAMMER ANALYSIS FOR VARIOUS BOUNDARY CONDITIONS Bülent SELEK DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. M. Salih KIRKGÖZ Year: 1999, Pages: 143 Jury : Prof. Dr. M. Salih KIRKGÖZ : Prof Dr. Tefaruk HAKTANIR : Assoc. Prof. Dr. Recep YURTAL Water hammer analysis in pipeline systems in which the flow control varies rapidly is important for economical design and safety considerations. The governing equations of water hammer arc nonlinear partial differential equations and analytical solutions of them are genarally not possible. However, the numerical solutions of these equations can be achieved with known boundary conditions. In this study, the method of characteristics is applied to the governing equations of water hammer and the numerical solitions are obtained for various boundary conditions. A computer program is developed and the pressure wave propagation along the pipeline, reflections from the boundaries and the pressure variations in the valve are examined for a chosen reservoir-pipeline-valve system. Pressure changes for the various valve closure schemes are computed and compared graphically. Furthermore, numerical solution is applied to a multipipe system in series with different parameters and the results are compared with prototype measurements.