Değişik bitki yoğunlukları ve azot gübrelemesinin pamuk bitkisinin (gossypium hirsutum L.) büyüme, verim, erkencilik ve lif kalite özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
A Research on the effect of plant population and nitrogen fertilization treatments on growth, yield, earliness and fiber technological properties of cotton
- Tez No: 88037
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜL GÖRMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cotton, plant population, nitrogen fertilization, seedcotton yield, lint quality. n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DEĞİŞİK BİTKİ YOĞUNLUKLARI VE AZOT GÜBRELEMESİNİN PAMUK BİTKİSİNİN (Gossypium hirsutum L.) BÜYÜME, VERİM, ERKENCİLİK VE LİF KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA BÜLENT SERT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Yıl: 1999, Sayfa: 71 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Prof. Dr. Halis ARIOĞLU Prof. Dr. Zülküf KAYA Bu çalışma, 1998 yılında, değişik bitki yoğunlukları ile azot dozu uygulamalarının pamuk bitkisinin önemli tarımsal ve teknolojik özelliklerine olan etkilerini saptamak amacı ile bölünmüş parseller deneme deseninde, dört yinelemeli olarak yürütülmüştür. Çalışmadan, azot uygulamalarının, bitki boyu, odun dalı sayısı, koza sayısı, kütlü pamuk verimi, erkencilik oranı, koza ağırlığı, koza kütlü pamuk ağırlığı ve lif veriminde; bitki yoğunluklarının, bitki boyu, odun dalı sayısı, koza sayısı, kütlü pamuk verimi, erkencilik oranı, koza ağırlığı, koza kütlü pamuk ağırlığı, lif verimi, lif yeknesaklık indeksi ve lif parlaklık derecesinde önemli farklılık oluşturduğu; uygulamaların meyve dalı sayısı, çenet sayısı, çırçır randımanı, lif uzunluğu, lif kopma dayanıklılığı, lif esneklik oranı, lif inceliği ve sanlık derecesinde ise farklılık oluşturmadığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler Pamuk, bitki yoğunluğu, azot gübrelemesi, verim, lif kalitesi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON THE EFFECT OF PLANT POPULATION AND NITROGEN FERTILIZATION TREATMENTS ON GROWTH, YIELD, EARLINESS AND FIBER TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF COTTON (Gossypium hirsutum L.) BÜLENT SERT DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Year: 1999, Pages: 71 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Prof. Dr. Halis ARIO?LU Prof. Dr. Zülküf KAYA This study was conducted to determine the effect of different nitrogen rates and plant populations on the yield, yield components, earliness and fiber quality of cv. of Ç. 1518 in 1998. The experimental design was split plots with 4 replications. It was found that nitrogen fertilization treatments produced significant plant height, number of monopodial branches and boll per plant, seed cotton and lint yield, earliness, boll weight and seedcotton weight per boll responses. The plant population treatments produced a significantly higher plant height, number of monopodial branches and boll, seedcotton yield, earliness,boll weight, seedcotton weight per boll, lint yield, uniformity index and reflectance degree and no differences in number of fruiting branches, carpels, ginning outturn, fiber length, fiber strength, elongation, micronaire and yellowness were found with the use of treatments.