Uzaktan çalışma literatürünün COVID-19 öncesi ve COVID-19 dönemlerine göre karşılaştırılması: Bir bibliyometrik analiz
A bibliometric analysis comparing remote work literature before and during the COVID-19 periods
  1. Tez No: 880396
  2. Yazar: NEŞE ERZİNCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Çalışma, Tele Çalışma, Evden Çalışma, Mobil Çalışma, COVID-19, Pandemi, Salgın, Bibliyometri, WoS, RStudio, Remote Work, Telework, Home Office, Mobile Work, COVID-19, Pandemic, Bibliometrix, Bibliometrics, WoS, RStudio
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, COVID-19 pandemisiyle önemi artan uzaktan çalışmanın COVID-19 öncesi ve COVID-19 dönemi için kapsamlı bir karşılaştırılması sunulmuştur. Bu kapsamda, Web of Science (WoS) veri tabanındaki“uzaktan çalışma”konulu yayınlar bibliyometrik analizle incelenmiştir. Veriler 30 Kasım 2022'de WoS'tan çekilmiştir. 1980 - 2019 yılları arasındaki COVID-19 öncesi dönem için 841, 2020 - 2022 yılları arasındaki COVID-19 dönemi için 1399 yayın, tür, yıl, alıntılanma, dergiler, kurumlar, ülkeler ve anahtar kelimeler RStudio'da analiz edilmiştir. COVID-19 döneminde yayınlar %66 oranında artmıştır. En çok alıntılanan yazarlar COVID-19 öncesi Amerika Birleşik Devletleri'nden, COVID-19 döneminde İtalya'dan çıkmıştır. En çok yayın yapan kurum COVID-19 öncesinde Hollanda'da, COVID-19 döneminde Japonya'dadır. Amerika Birleşik Devletleri her dönemde en çok alıntılanan ülkedir. Türkiye'nin katkısının sınırlı olduğu ve uluslararası iş birliğinin artırılmasının faydalı olacağı vurgulanmıştır. Yazarların iş birliği ağında küme sayısı COVID-19 döneminde iş birliğinin artışıyla düşmüştür. En çok yayın yapan dergiler COVID-19 öncesinde“New Technology Work and Employment”, COVID-19 döneminde“Sustainability”olmuştur. Yoğunluk haritasında“iş-yaşam dengesi”iki dönemde de önemlidir; ancak COVID-19 döneminde“sağlık”konusu öne geçmiştir. Tematik haritada COVID-19 öncesinde temel konular“bilgi teknolojileri”,“sağlık”,“yönetim”ile“iş-yaşam dengesi”,“esneklik”ve“iş tatmini”olmuştur.“Bilgi toplumu”ve“bilgi yönetimi”hem motor hem niş konulardır.“İnternet”,“performans”ve“iş-aile çatışması”niş konulardır.“İş yeri”ve“istihdam”hem niş hem öne çıkan konulardır. COVID-19 dönemindeyse“sağlık”,“ruh sağlığı”,“üretkenlik”ile“iş-yaşam dengesi”,“iş tatmini”ve“cinsiyet”temel konulardır.“Mobilite”hem motor hem niş konulardır.“İstihdam”ve“dijitalleşme”hem niş hem öne çıkan konulardır. Araştırma bulguları baz alınarak kısıtlar ve gelecek araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study compares remote work during the pre-COVID-19 and COVID-19 periods, emphasizing its increased importance due to the pandemic. Publications on remote work in the Web of Science (WoS) database were analyzed through bibliometric analysis, with data extracted on November 30, 2022. A total of 841 publications from 1980 to 2019 (pre-COVID-19) and 1399 publications from 2020 to 2022 (COVID-19) were examined in RStudio. Publications increased by 66% during COVID-19. Before COVID-19, the most cited authors were from the United States, while during COVID-19, they were from Italy. The Netherlands had the most publications before COVID-19, while Japan led during COVID-19. The United States was the most cited country in both periods. Türkiye's contribution was limited, and increased international cooperation was suggested. The number of clusters in authors' collaboration networks decreased despite increased collaboration during COVID-19. The journal“New Technology, Work and Employment”had the most publications before COVID-19, while“Sustainability”led during COVID-19. The density map showed“work-life balance”was important in both periods, with“health”becoming prominent during COVID-19. Thematic map analysis showed basic themes before COVID-19 included“information technologies,”“health,”“management,”“work-life balance,”“flexibility,”and“job satisfaction.”“Information society”and“information management”were both motor and niche themes, while“Internet,”“performance,”and“work-family conflict”were niche themes. During COVID-19, key themes included“health,”“mental health,”“productivity,”“work-life balance,”“job satisfaction,”and“gender.”“Mobility”was both a motor and niche theme, while“employment”and“digitalization”were niche and emerging themes. Limitations and recommendations for future research are presented.