Akdeniz bölgesinde sebze alanlarında bulunan kök-ur nematodu türleri (meloidogyne spp.) ve ırklarının belirlenmesi ile meloidogyne incognita ırk-2'nin farklı domates çeşitlerinde bazı biyolojik özelliklerin...
Determination of meloidogyne spp. races found in vegetable growing areas of the mediterranean region in Turkey and investigation of some biological aspects of meloidogyne incognita race 2 on different tomato varieties
- Tez No: 88040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. HALİL ELEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Meloidogyne spp, Kök-ur nematodları, ırklar, domates çeşitleri. II, Meloidogyne spp, root-knot nematodes, races, tomato varieties. Ill
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Akdeniz Bölgesi' nde Sebze Alanlarında Bulunan Kök-ur Nematodu Türleri (Meloidogyne spp.) ve Irklarının Belirlenmesi ile Meloidogyne incognita Chitwood Irk-2'nin Farklı Domates Çeşitlerinde Bazı Biyolojik Özelliklerinin Araştırılması Mehmet Ali SOĞUT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. İ. Halil ELEKÇİOĞLU Yıl: 1999 Sayfa: 43 Jüri : Doç. Dr. İ. Halil ELEKÇİOĞLU Prof. Dr. Nedim UYGUN Doç. Dr. Nebahat SARI Akdeniz Bölgesi'nde sebze alanlarında Kök-ur nematodu türleri (Meloidogyne spp.) ve ırkları ile Meloidogyne incognita ırk-2'nin farklı domates çeşitlerinde bazı biyolojik özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla 38 Kök-ur nematodu populasyonu denemeye alınmıştır. M. javanica' ya ait 1 (ırk-1) ve M incognita' ya ait 2 (ırk-2 ve 4) olmak üzere toplam 3 Kök-ur nematodu ırkı tespit edilmiştir. M. javanica' ya ait 4, M. incognita' ya ait 1 ve M. hapla' ya ait 1 populasyonun ise konukçu testine göre uygun reaksiyon göstermediği için ırk düzeyinde teşhisi yapılamamıştır. Bu çalışmada ayrıca M incognita ırk-2'nin SC 2121, P 19 Fİ ve LM 512 Fİ domates çeşitlerinde kontrollü koşullar altında bazı biyolojik özellikleri araştırılmıştır. M. incognita ırk-2 LM 512 Fİ domates çeşidinde gelişme göstermezken, diğer iki çeşitte gelişip çoğaldığı ve ilk generasyonu inokulasyondan 21 gün sonra meydana getirdiği tespit edilmiştir. Bu populasyonun SC 2121, P 19 Fİ ve LM 512 Fİ çeşitleri üzerinde inokulasyondan sonra 49. günde üreme oranlarının sırasıyla 24.75, 15.40 ve 0.04 olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis Determination of Meloidogyne spp. Races Found in Vegetable Growing Areas of The Mediterranean Region in Turkey, and Investigation of Some Biological Aspects of Meloidogyne incognita Chitwood Race 2 on Different Tomato Varieties Mehmet Ali SO?UT DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİO?LU Year: 1999 Pages: 43 Jury : Assoc. Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİO?LU : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Assoc. Prof. Dr. Nebahat SARI In the present study, 38 root-knot nematode populations were collected in order to define the races of Meloidogyne spp. in vegetable grown areas of the Mediterranean region of Turkey, and also, some biological aspects of M incognita race 2 on the different tomato varieties were investigated at laboratory conditions. In the first study, only one race of M javanica (race 1) and two races of M incognita (races 2 and 4) were found in 38 populations. Six populations which included M. javanica (4), M. incognita (1), M. hapla (1) did not show appropriate reaction according to the host test. Therefore, their races could not be determined. In the second experiment carried out under controlled conditions, some biological aspects of M incognita race 2 on the SC 2121, P 19 Fl and LM 512 Fl tomato varieties were investigated up to 49 days after inoculation. Twenty-one days after inoculation, the second generation of M incognita race 2 were detected on SC- 2121 and P 19 Fl. However no generation was observed on LM 512 Fl. After inoculation on 49 days, the reproduction ratio of M incognita on the SC 2121, P 19 Fl and LM 512 Fl were 24.75, 15.40 and 0.04 respectively.