Çukurova bölgesinde yetiştirilen Çukurova 1518 (gossypium hirsutum L.) ve doğal renkli pamuk (gossypium hirsutum L.) çeşitlerinin F1, F2, BCP1 ve BCP2 döl kuşakları ile lif renginin genetik analizi ve bu döl kuşak...
A Research on the genetic analysis of the fibre colour and the agricultural and technological characterics of two cotton cultivars Çukurova 1518 (gossypium hirsutum L.) and their generations of F1, F2, BCP1 and...
  1. Tez No: 88039
  2. Yazar: SEVAL SOFUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY GENÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Natural coloured cotton, brown lint, the genetic analysis of the fibre colour, Mendelian inheritance, Gossypium hirsutum L. n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz DOKTORA TEZÎ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN ÇUKUROVA 1518 (Gossyphtm hirsutum L.) ve DOĞAL RENKLİ PAMUK {Gossyphtm hirsutism L.) ÇEŞİTLERİNİN Fİ, F2, BCP1 ve BCP2 DÖL KUŞAKLARI İLE LİF RENGİNİN GENETİK ANALİZİ ve BU DÖL KUŞAKLARININ TARIMSAL ve TEKNOLOJİK Ö7.ET,T,lKI,ERt ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SEVAL SOFUOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Oktay GENÇER Yıl: 1999, Sayfe: 88 Jüri : Prof Dr. Yüksel BEK : Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI Bu çalışma, Çukurova 1518 (Gossyphtm hirsutum L.) ile doğal kahverengi lifli pamuk (Gossyphtm hirsutum L.) çeşidi ve bu çeşitlerin melezleşmesi ile elde edilen Fİ, F2, BCP1 ve BCP2 döl kuşaklan ile lif renginin genetik analizi ve bu döl kuşaklarının tarımsal ve teknolojik özelliklerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Lif Renginin Genetik Analizi: Çalışmada elde edilen fenotipik açılım oranlarının Mendel kalıtımında bir gen çifti yönünden elde edilen fenotipik açılım oranlarına uygun olduğu, kahverengi lif karakterinin beyaz lif karakteri üzerine kısmi dominans olduğu belirlenmiş; çalışmadaki kahverengi lif karakterinin Lcı geni tarafından kontrol edildiği, resesif allelinin lcı olduğu tahmin edilmiştir. İncelenen Tarımsal ve Teknolojik Özelliklerin Analizi: Araştırmada, renkli lif karakterine göre incelenen tarımsal ve teknolojik özelliklerin ortalamaları arasında istatistiki olarak farklılık görülmesine rağmen genel olarak elde edilen sonuçlar, kahverengi lifli pamukların tarımsal ve teknolojik özellMerinin geliştirilebileceğini göstermektedir. Bu durum, incelenen tarımsal ve teknolojik özelliklerin doğrudan doğruya renkli lif geninin yanında diğer genler ile ilişkili olabileceğini ve geleneksel bitki ıslah metotları ile renkli lifli pamukların lif kalitesinin ve veriminin geliştirilebileceğini belirtmektedir. Anahtar Kelimeler. Doğal renkli pamuk, kahverengi lif, lif renginin genetik analizi, Mendel kalıtımı, Gossypium hirsutum L.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A RESEARCH ON THE GENETIC ANALYSIS OF THE FIBRE COLOUR and THE AGRICULTURAL and TECHNOLOGICAL CHARACTERICS OF TWO COTTON CULTIVARS ÇUKUROVA 1518 (Gossypium hirsutism L.) AND NATURAL COLOURED COTTON (Gossypium hirsutum L.) and THEIR GENERATIONS OF Fl, F2, BCP1 and BCP2 OBTAINED BY CROSSING THEM GROWING IN ÇUKUROVA REGION SEVAL SOFUO?LU DEPARTMENT OF FIELD CROP INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Oktay GENÇER Year: 1999, Pages: 88 Jury : Prof Dr. Yüksel BEK : Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI This study was carried out to determine the genetic analysis of the fibre colour and fhe agricultural and technological characteristics of two cotton cultivars Çukurova 1518 and natural brown fibre cotton (Gossypium hirsutum L.) and their generations of Fİ, F2, BCF1 and BCP2 obtained by crossing them. The Genetic Analysis of Fibre Colour : It was determined that the segregation ratios obtained in the study which exhibited agreement with the segregation ratios obtained by a gene pairs in the Mendelian inheritance, and that the brown lint character was incompletely dominant over the white lint character. It was estimated that the brown lint character in the study was controlled by gene Let, and mat the recessive allele was let. The Analysis of The Investigated Agricultural and Technological Properties: The results obtained in the study were showed that the agricultural and technological properties of the brown lint cottons could be generally improved in spite of the statistical differences determined between the means of agricultural and technological properties investigated according to the coloured fibre character. This was indicated mat the investigated agricultural and technological properties could be linked to the other genes beside of directly the coloured fibre gene, and that the fiber qualities and yields of coloured lint cottons could be improved through tradUtiond plant hreeding methods.