Tarsus yöresinde yetiştirilen misket üzümünün tatlı şaraba işlenmesi üzerinde bir araştırma
A Study on the suitabilty of muscat variety grown in Tarsus region of Turkey for the production of dessert wine
- Tez No: 88041
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: doğal tatlı şaraplar, alkol ilave edilen şaraplar, misket şarapları, Natural dessert wines, fortified wines, muscat wines. II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TARSUS YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN MİSKET ÜZÜMÜNÜN TATLI ŞARABA İŞLENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMA Banu ŞANLI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALİ Danışman Yıl Jüri Prof.Dr. Ahmet CANBAŞ 1999, Sayfa : 36 Yrd.Doc.Dr. Turgut CABAROGLU Yrd.Doç.Dr. Hüseyin ERTEN Bu çalışma, Tarsus yöresinde yetiştirilen Misket üzümünün tatlı şarap üretimine elverişlilik durumunu belirlemek amacıyla ele alınmıştır. Pilot şarap işletmesine getirilen olgunlaşmış üzümler, üzüm ezme değirmeninde ezilmiş ve 24 saat süre ile 15°C'de kabuk maserasyonuna bırakılmıştır. Bu süre sonunda üzümler preste sıkılmış ve elde edilen üzüm şırası 20°C'de 64° ökselede fermantasyona terk edilmiştir. Fermantasyon halindeki şıra üç farklı öksele derecesinde (45°,32° ve 23° ökselede) ayrılarak 250 Plik paslanmaz çelik tanklara alınmış ve alkol miktarı yaklaşık % 16 (h/h) olacak şekilde %95'lik içki alkolü ilave edilerek fermantasyon durdurulmuştur. Böylece üç farklı şeker içeriğine sahip tatlı misket şarapları elde edilmiştir (tatlı, dömisek, sek). Şaraplar sıcaklığı 1 5°C olan bir mahzende dinlendirilmiş, durultma ve süzme işlemlerinden sonra şişelenmiştir. Elde edilen üç ayrı tipteki tatlı şarabın kimyasal ve duyusal analizleri yapılmıştır. Kimyasal analiz sonuçlarına göre şaraplarda alkol miktarları %15,7 (h/h) ile % 16,5 (h/h), toplam asit 53 ile 55 me /l ve indirgen şeker miktarı 32.5 ile 95 g /l arasında değişmiştir. Duyusal analiz sonuçlarına göre şeker içeriği 95 g/l olan tatlı tip misket şarabı en fazla tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A STUDY ON THE SUITABILTY OF MUSCAT GRAPES GROWN IN TARSUS REGION OF TURKEY FOR THE PRODUCTION OF DESSERT WINE Banu ŞANLI DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Prof. Dr. Ahmet CANBAŞ 1999, Pages : 36 Yrd.Doç.Dr. Turgut CABARO?LU Yrd.Doç.Dr. Hüseyin ERTEN This study was carried out to investigate the suitability of Muscat grapes for the production of dessert wine. Grapes transported to Pilot winery were crashed and they were left for skin contact treatment for 24 hours at 15°C After skin contact treatment, they were pressed and must was left for alcoholic fermentation in a stainless steel tank at 20°C. Oechsle degree of must was 64. To make sweet desert wine, one-third of partially fermented must at 45 oechles degree was taken into a tank and fermenting must was fortified to 1 6 % (v/v) ethanol by addition of wine spirit to stop the fermentation. Same procedure was done for demisec wine at 32 oechsle degree and for sec wine at 23 Oechsle degree. Chemical analyses showed that the alcohol content of desert wine ranged from 15.7 % (v/v) to 16.5 % (v/v) total acidity from 53 to 55 me/1 and sugar content from 32.5 to 95 g/1. According to the sensory evaluations sweet desert wine was found the most preferred one.