Altı at dişi mısır saf hattının diallel melez döllerinde verim ve bazı agronomik özelliklerin kalıtımı
Heredity of yield and some agronomic characteristics in diallel crosses six dent corn inbredlines
- Tez No: 88044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CAN ÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Diallel, Melez, Saf Hatlar, Kalıtım
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz DOKTORA TEZİ ALTI AT DİŞİ MISIR SAF HATTININ DİALLEL MELEZ DÖLLERİNDE VERİM VE BAZI AGRONOMİK ÖZELLİKLERİN KALITIMI HACI MEHMET ŞEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Ahmet Can ÜLGER Yıl: 1999, Sayfa: 142 Jüri : Doç. Dr. Ahmet Can ÜLGER Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Doç. Dr. Mehmet KILINÇ Altı at dişi mısır saf hattının tam diallel melezlerinden oluşturulan melez populasyonun, genetik yapısını incelemek, verim ve bazı agronomik özellikler bakımından uygun ebeveyn ve ümitvar melez kombinasyonları seçmenin amaçlandığı bu çalışmada, Fİ '1er ve bunların anaçlarından oluşturulan populasyonda incelenen bütün özellikler için istatistiki olarak önemli farklılıklar saptanmıştır. Koçan püskülü çıkış süresi, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, yaprak açısı, koçan uzunluğu ve kalınlığı, tane verimi, sömek oranı için eklemeli ve dominnat gen etkisi, sap kalınlığı ve tane verimi için dominnat gen etkisi önemli bulunurken, koçan sayısı, koçanda sıra sayısı, bin tane ağırlığı özelliklerinde ise eklemeli etkinin yanında eklemeli olmayan gen etkisinin de önemli olduğu bulunmuştur. Ayrıca, araştırma bulgularına göre, tepe püskülü ve koçan püskülü çıkış süreleri, yaprak açısı, bitkide yaprak sayısı, koçan uzunluğu ve kalınlığı, koçanda sıra sayısı ve hektolitre ağırlığı için hesaplanan genel uyum yeteneği varyanslarının özel uyum yeteneği varyanlarına oranı birden büyük olduğu saptanmıştır. Bu karekterler için istenilen yönde seçim yapılabileceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phd THESIS HEREDITY OF YIELD AND SOME AGRONOMIC CHARACTERISTICS IN DIALLEL CROSSES SIX DENT CORN INBREDLINES HACI MEHMET SEN DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Super visior : Doç. Dr. Ahmet Can ULGER Year : 1999, Pages : 142 Jury : Doç. Dr. Ahmet Can ULGER Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Doç. Dr. Mehmet KILINÇ In this study that was made in order to examine genetics, structure yield and some agronomic characters of a population which include six dent corn inbredlines and their full diallel crosses and to select proper parents and promissing crossing crosses; significant differences were found in all chracters investigated. For other charecters, additive and non additive were significant and dominance was significant, whereas dominance and additive gene effects were significant for days to silk, plant lenght, ear hight, leaf angle, ear lenght, ear diameter, ear yield and cob of ratio and plant stem size and grain yield, number of ear, number of kernel per ear, 1000 kernel weight. Besides, according to data found, it is predicted for that desirible selection for characters such a for days to tasselling, for days to silking, leaf angle, number of leaf number of per plant, ear lenght, ear diameter, number of kernel rows per ear and hectolitre weight. General combining ability: specific combining ability ratio was more than one. Key word : Corn, Diallel, Crossing, Inbredlines, Heredity. m