Çukurova koşullarında bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde ekim zamanı ve ekim sıklığının verim ve verim unsurlarına etkisi
Effect of sowing date and rate on yield and yield components in some common wheat varieties in Çukurova conditions
  1. Tez No: 88049
  2. Yazar: BÜLENT TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekim Zamanı, Ekim Sıklığı, Ekmeklik Buğday, Verim, Verim Unsurları, Sowing Date, Sowing Rate, Bread Wheat, Yield, Yield Components
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
öz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA BAZI EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE EKİM ZAMANI VE EKİM SIKLIĞININ VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİSİ BÜLENT TANRIVERDI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Yıl: 1999, Sayfa: 178 Jüri: Prof.Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Prof.Dr. A.Can ÜLGER ProfDr. Mustafa ÇÖLKESEN Çukurova koşullarında, 3 ticari ekmeklik buğday çeşidinde farklı ekim sıklıkları ve ekim zamanlarının verim ve verim unsurlarına etkisinin incelendiği bu çalışmada, incelenen özelliklerin bir kısmının ekim zamanlarından ve ekim sıklıklarından önemli derecede farklı etkilendiği görülmüştür. Bu çalışmada, denenen üç çeşit için optimum ekim zamanlarının ve ekim sıklıklarının farklı olduğu görülmüştür. Orso çeşiti için en uygun ekim zamanının İS Ekim- 15 Kasım, Ka“s”/Nac ve Lirasa çeşitleri için 15 Kasım- 15 Aralık tarihleri arası olduğu, bu tarihlerin dışında yapılan ekimlerde verim ve verim ana unsurlarında önemli azalışlar meydana geldiği saptanmıştır. Ka“s”/Nac ve Lirasa çeşitlerinin sık ekimde (600 tohum/m2), Orso çeşidinin ise seyrek ekimde (300 tohum/m2) sap ve tane veriminin yükseldiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS EFFECT OF SOWING DATE AND SOWING RATE ON YIELD AND YIELD COMPONENTS IN SOME COMMON WHEAT VARIETIES IN ÇUKUROVA CONDITIONS BÜLENT TANRIVERDt DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof.Dr. Tacettin YA?BASANLAR Year: 1999, Page: 178 Jury: Prof.Dr. Tacettin YA?BASANLAR Prof.Dr. A. Can ÜLGER Prof.Dr. Mustafa ÇÖLKESEN In this study, in which the yield and yield components of three commercial common wheat as affected by different sowing dates and sowing rates under conditions of Çukurova have been investicated part of the characters studied have been significantly influenced by the sowing dates and sowing rates. It was observed that the most proper sowing dates and sowing rates for all cultivars in experiment were different. In this study, it was obtained the best performing for Orso variety between in 15 October and 15 November sowing date, for Ka“s'7Nac and Lirasa varieties between 15 November and 15 December. If sowings made outside that time were caused to reduce in yield and yield components. It was observed the highest stalk and grain for Orso variety at infrequent sowing rate (300 grain/m2) but for Ka”s"nac and Lirasa varieties at frequent sowing rate (600 grain/m2).