An Air-conditioning system with heat/cool recovery and evaporative cooling
Isı ve soğu geri kazanımlı nemlendirmeli iklimlendirme sistemi
- Tez No: 88050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN BÜYÜKALACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İklimlendirme, Buharlaştırmak Soğutma, Konvansiyonel Soğutma, Isı Geri Kazammı IV, Air-conditioning, Evaporative Cooling, Conventional Cooling, Heat Recovery III
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ISI VE SOGU GERİ KAZANIMLI NEMLENDİRMELİ İKLİMLENDİRME SİSTEMİ İBRAHİM TAPAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI Danışman : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Yıl : 1999, Sayfa: 137 Jüri : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Doç. Dr. R. Tuğrul OĞULATA Konvansiyonel soğutma sistemlerinde kullanılan akışkanlara, son yıllarda getirilen sınırlamalar, buharlaştırmak soğutmanın önemini artırmıştır. Bu nedenle buharlaştırmak soğutmanın kullanımı hızla artmaktadır. Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Laboratuvan'nda kurulmuş bulunan“ Isı ve Soğu Geri Kazanımlı, Nemlendirmeli İklimlendirme Sistemi ”nin yaz ve kış deneyleri yapılmıştır. Sistem üzerinde çeşitli bölgelerde sıcaklıklar, bağıl nemler ve basınç farkları ölçülmüştür. Deneyler sonucunda, buharlaştırmak soğutmanın konvansiyonel soğutma sistemlerine göre etkili bir alternatif olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS AN AIR-CONDITIONING SYSTEM WITH HEAT / COOL RECOVERY AND EVAPORATIVE COOLING IBRAHIM TAPAN DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SICIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALAC A Year : 1999, Pages: 137 Jury : Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKAL ACA : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Assoc. Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA The importance of evaporative cooling has increased in recent years due to some restrictions to the conventional air-conditioning systems. The use of evaporative cooling is growing fastly. In this study, a system called“ An Air-Conditioning System with Heat / Cool Recovery and Evaporative Cooling”which was installed in the Laboratory of Mechanical Engineering Department of Çukoruva University, located in Adana tested in both winter and summer seasons. Temperatures, relative humidities and pressure differences were measured at various points on the system. As a result of the experiments, it was found that evaporative cooling could be an effective alternative to conventional cooling systems.