Kerkük Türkmenlerinde halk takvimi inanış ve uygulamalar
Folk calendar beliefs and practices in Kırkuk Turkmens
  1. Tez No: 880490
  2. Yazar: SULTAN MAHMOOD KARAM KARAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFULLAH YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk takvimi, Kerkük bölgesi, sayılı günler, halk kültürü, inanış ve uygulamalar, Folk calendar, Kirkuk region, specific days, folk culture, beliefs
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Halk takvimi ve sayılı günler bir bölge veya yörenin kadim zamandan günümüze uzanan halk inançlarının ve deneyimlerinin dinsel, siyasal, törensel, tarım ve tabiatla bağının yaşam ve zamanla ilişkisinin kurulması şeklinde tanımlanabilir. Halk takvimi ve sayılı günlerle ilgili bilgilerin oluşturulmasında gözlem ve deneyimlerden faydalanılmıştır. Halk takvimi ve özel günler halkı bir arada tutma ve hayatı kolaylaştırma yönünden işlevseldir. Bütün kültürlerde olduğu gibi Kerkük Türkleri de yaşadıkları bölgede yüzyıllar boyunca edindikleri bilgi ve tecrübeler sonucunda yerel takvim ve özel günler oluşturmuşlardır. Çalışmada, Kerkük Türklerine ait halk takvimi ve sayılı günlerle alakalı bilgilerin, zaman kavramlarının halkın gelenek ve kültürü içinde nasıl şekillendiği ve geliştiği araştırılmıştır. Konuyla ilgili kaynak taraması yapılmış, Kerkük ve çevresinde yaşayan insanların bilgisine başvurulmuştur. Bu çalışma ile halk takvimi olarak kabul edilen Kerkük Türklerine özgü takvimlerin kültür ve gelenekle ilişkisi ve kullanılagelen halk takvimleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The folk calendar and specific days can be defined as the integration of religious, political, ceremonial, agricultural, and natural connections with life and time, derived from the ancient beliefs and experiences of a region or locality. Information related to the folk calendar and specific days has been gathered through observation and experience. The folk calendar and special days serve a functional purpose in keeping people united and facilitating life. As in all cultures, the Iraqi Turkmen have also created local calendars and special days based on the knowledge and experiences they have accumulated over centuries in their region. This study investigates how information related to the folk calendar and specific days of the Iraqi Turkmen, as well as their concepts of time, have been shaped and developed within the traditions and culture of the people. A literature review was conducted, and insights were gathered from people living in Kirkuk and its surroundings. This study identifies the relationship between the folk calendars specific to the Iraqi Turkmen and their culture and traditions, as well as the folk calendars in use.