Güneydoğu Anadolu bölgesinde Kebere (capparis ovata desf. var. palaestina zoh.)'nin çoğaltma olanaklarının araştırılması
The Investigations on possibilities of propagation of caper (capparis ovata desf. var. palaestina zoh.) in southeast Anatolia region
- Tez No: 88055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZEN TANSI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Capparis ovata Desf. var. palaestina Zoh, Kebere, Çoğaltma, Sürme. III, Capparis ovata Desf. var. palaestina Zoh, Caper, Emergence, Propagation. w
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
oz DOKTORA TEZİ GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE KEBERE (Capparis ovata Desf. var. palaestina Zoh.)'NİN ÇOĞALTMA OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Özlem TONÇER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM D ALI Danışman : Doç. Dr. Sezen TANSI YıL.1999.., Sayfa:.164.. Jüri : Doç. Dr. Sezen TANSI Doç. Dr. Saliha KIRICI Yrd. Doç. Dr. Abdulhabip ÖZEL Bu çalışma Keberede {Capparis ovata Desf. var. palaestina Zoh.) farklı üretim tekniklerini saptamak amacıyla 1996-97 ve 1997-98 yıllarında Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Güneydoğu Tarımsal Araştırma Enstitüsünde sera ve tarla denemeleri şeklinde fiziksel ve kimyasal aşındırma uygulanan tohumlarda en uygun sürme oram ve süresi, köklenme oranı ve süresi incelenmiştir. Sera koşullarında en yüksek sürme oram (% 75.0) fiziksel aşındırma uygulanmayan 400 ppm GA3 dozunda 3 saat bekletme süresinde, tarla koşullarında en yüksek sürme oram (% 55.0) P320A zımpara inceliğinde 400 ppm GA3 dozunda 2 saat bekletme süresi yamsıra P220A zımpara inceliğinde % 0.2 KN03 dozunda 12 saat bekletme süresinden elde edilmiştir. Sera koşullarında en düşük sürme süresinin (99 gün), tohumlarda görülen eşzamanlı çıkışlar nedeniyle uygulamalara dağılımı benzer olmuştur. Tarla koşullarında en düşük sürme süresi (48 gön) bakımından uygulamalar benzer değerler göstermiştir. Çelik köklendirme çalışmalarında en yüksek köklenme oram ( % 25.67) Nisan ayında alman kaim kök çeliklerinden elde edilirken, en düşük köklenme süresi (25 gün) Mayıs ayında alman kaim kök çeliklerinden elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan kimyasalların sürme oranım genellikle olumlu yönde etkilediği, sürme süresi yönünden kimyasal uygulamasının hiçbir etkisinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE INVESTIGATIONS ON POSSIBILITIES OF PROPAGATION OF CAPER (Capparis ovata Desf. var. palaestina Zoh.) IN SOUTHEAST ANATOLIA REGION Özlem TONÇER DEPARMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Doç. Dr. Sezen TANSI Yean.1999.., Pages:.. 164... Jury : Assoc. Prof. Dr. Sezen TANSI Assoc. Prof. Dr. Saliha KIRICI Assit. Prof. Dr. Abduttiabip ÖZEL This study was conducted in Dicle University Agricultural Faculty and Southeast Anatolia Agricultural Research Centre in 1996-97 and 1997-98 under greenhouse and open field conditions to determine the different propagation techiniques of Capparis ovata Desf. var. palaestina Zoh. In this study emergence rate and duration, rooting rate and duration was investigated on the scarification and chemically damaged seeds. While the highest emergence rate (75.0 % ) could obtained under greenhouse conditions by the treatment of 400 ppm GA3 for 3 hours, it was found 55.0 % with scarification damage (by the sandpaper paper with P320A tickness) and the treatment of 400 ppm GA3 for 2 hours or the treatment with P220A sandpaper and 0.2 % KNO3 for 12 hours under open field conditions. The lowest emergence period was found the similar between the treatments under greenhouse or field conditions with 99 and 48 days respect. While the highest rooting rate (25.67 %) was obtained from the thick rootstock taken in April, the lowest rooting duration (25 days) was obtained from the treatment in May. The results showed that the chemicals which are used in this study have a possitive effect on the emergence rate, but not a significant effect on the duration of emergence.