Gossypium hirsutum L. ve gossypium barbadense L. türlerinden renkli lifli iki pamuk çeşidinin, morfolojik, fizyolojik ve teknolojik özellikleri ile bu iki türün F1 melez gücü üzerinde bir araştırma
A Research on morphological, physiological and technological protepties of two coloured cotton varieties of g. hirsutum L. and G. barbadense L. and their F1 hybrid vigor
  1. Tez No: 88054
  2. Yazar: PETEK TOKLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY GENÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Colored cotton, interspesific hybridization, heterosis, heterobeltiosis. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Gossypium hirsııtum L. VE Gossypium barbadense L. TÜRLERİNDEN RENKLİ LİFLİ İKİ PAMUK ÇEŞİDİNİN, MORFOLOJİK, FİZYOLOJİK VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE BU İKİ TÜRÜN Fİ MELEZ GÜCÜ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA PETEK TOKLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Oktay GENÇER Yıl : 1999, Sayfa : 62 Jüri : Prof Dr. Oktay GENÇER ProfDr. Halis ARIOĞLU Yrd. Doç. Dr. Sezer SİNAN Bu çalışma, 1998 yılında, Gossypium hirsutum L. ve Gossypium barbadense L. türlerinden, renkli lifli iki pamuk çeşidinin, Çukurova Bölgesi ekolojik koşullarında önemli morfolojik, fizyolojik ve teknolojik özelliklerini belirlemek; bu iki çeşidin melezlerinde, Fİ melez gücünü saptamak amacı ile tesadüf blokları deneme deseninde, dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, iki türe ilişkin çeşitler arasında, incelenen özellikler yönünden önemli farklılıklar olduğu; koza kütlü pamuk ağırlığı, şif oranı, ortalama çenet sayısı, koza ağırlığı, çenet ağırlığı, kozada tohum sayısı ve kısa lif indeksi özelliklerinin PAUM.R.2A. çeşidinde; koza sayısı, çırçır randımanı, meyve dalı sayısı, lif inceliği, lif kopma dayanıklılığı, lif uzunluğu, lif yeknesaklık indeksi, lif esnekliği özelliklerinin ise PAUM.R.8. çeşidinde daha yüksek olarak belirlendiği; oluşturulan Fi döl kuşağında, koza kütlü pamuk ağırlığı ve lif esnekliği özelliklerinin oluşumunda dominans; bitki boyu, 100 tohum ağırlığı, meyve dalı sayısı, lif kopma dayanıklılığı, lif uzunluğu, lif yeknesaklığı ve kısa lif indeksi yönünden üstün dominans; koza sayısı, çenet ağırlığı ve tohum sayısı yönünden eksik dominans; çırçır randımanı, şif oranı, ortalama çenet sayısı, koza ağırlığı, odun dalı, lif inceliği ve bitki kütlü verimi yönünden ise eklemeli gen etkilerinin önemli olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Renkli pamuk, türlerarası melezleme, heterosis, heterobeltiosis.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A Research on Morphological, Physiological and Technological Properties of Two Coloured Cotton Varieties of G. hirsutum L. and G barbadense L. and Their Fi Hybrid Vigor PETEK TOKLU DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Prof. Dr. Oktay GENÇER Year : 1999, Pages : 62 Jury : Prof. Dr. Oktay GENÇER Prof. Dr. Halis ARIO?LU Yrd.Doç.Dr. Sezer SİNAN This study was carried out to determine the morphological, physiological and technological properties of two coloured cotton varieties of G. hirsutum L. and G. barbadense L. and to evaluate the effects of their Fi hybrid vigor in the Çukurova region ecological conditions in 1998. The experimental design was randomized complete blocks with four replications. There were significant differences in the studied properties between varieties of two genus; seed cotton weight per boll, carpel number per bolL boll weight, carpel weight, number of seeds per boll and short fiber index was found higher in PAUM.R.2A. variety while, number of boll, ginning turnout, number of sympodial branches, fiber fineness, fiber strength, fiber length, uniformity index and elongation was higher in PAUM.R.8. variety. In Fi generation dominance was significant for seed cotton weight and elongation; over-dominance was significant for plant height, seed index, number of sympodial branches, fiber strength, fiber length, uniformity index and short fiber index and incomplete dominance was significant for number of bolls, carpel weight, number of seeds per bolL additive gene effect was significant for ginning turnout, number of carpel, boll weight, number of monopodial branches, seed cotton yield per plant and fiber fineness.