The impact of digital marketing on brand loyalty of young airline passengers
Dijital pazarlamanın genç havayolu yolcularının marka sadakatine etkisi
- Tez No: 880573
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT HACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Dijital pazarlama, sosyal medya, e-posta, arama motoru, marka bağlılığı, genç yolcular, Digital marketing, social media, e-mail, search engine, brand loyalty, young passengers
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzün dijital çağında, özellikle aktif internet kullanıcılarının geniş ve etkili bir bölümünü temsil eden genç bireyler arasında, müşterilerle bağlantı kurmak ve müşterileri elde tutmak için dijital pazarlama stratejileri, havayolu şirketleri tarafından giderek daha fazla kullanılmaktadır. Dijital pazarlamanın müşteri-marka ilişkisini nasıl etkilediğini anlamak, sadakati artırmayı ve rekabet avantajını sürdürmeyi amaçlayan havayolları için hayati önem taşıyor. Bu araştırmanın amacı, özellikle 18-35 yaşları arasındaki Y kuşağı ve Z kuşağını hedef alan genç havayolu yolcuları arasında dijital pazarlamanın marka sadakati üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, sosyal medya pazarlamasının, e-posta pazarlamasının ve arama motoru pazarlamasının nasıl etkilediğini araştırıyor. Bu demografideki müşteri-marka ilişkisi. Ayrıca, marka güveninin dijital pazarlama faaliyetleri ile marka sadakati arasında aracılık rolü de araştırılmaktadır. Araştırma, nicel yöntemle betimleyici, korelasyonel bir tasarım benimsemiştir. Bu doğrultuda 5'li Likert ölçeği kullanılarak bir anket tasarlanmış ve interneti aktif olarak kullanan, hem İstanbul hem de Sabiha Gökçen Havalimanlarından kalkan hava ulaşımı/havayolu ile seyahat eden bireylerden toplam 250 yanıt toplanmıştır. Ayrıca toplanan veriler SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, sosyal medya pazarlamasının, e-posta pazarlamasının ve arama motoru pazarlamasının genç havayolu yolcuları arasındaki müşteri-marka ilişkisini olumlu yönde etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca genç yolcuların dijital pazarlama yoluyla katılımı ve deneyimleri marka güvenini önemli ölçüde artırıyor ve bu da marka bağlılığını olumlu yönde etkiliyor. Bu sonuçlar, genç havayolu yolcuları arasında güçlü müşteri-marka ilişkilerinin ve sadakatinin geliştirilmesinde stratejik dijital pazarlamanın kritik rolünün altını çiziyor. Bu araştırma, rekabetin yüksek olduğu havayolu endüstrisinde marka sadakatini artırmaya yönelik pratik çıkarımlar sunarak, genç demografik kitleyle daha etkili bir şekilde etkileşime geçmeyi amaçlayan havayolu pazarlamacıları için değerli bilgiler sağlıyor.
Özet (Çeviri)
In today's digital era, digital marketing strategies are increasingly being leveraged by airline companies to connect with and retain customers, especially among young customers representing a large and influential segment of the airline market. Understanding how digital marketing influences the customer-brand relationship is crucial for airlines aiming to foster loyalty and sustain competitive advantage. This study aims to investigate how digital marketing affects young travelers' brand loyalty, specifically targeting Millennials and Gen Z individuals between the ages of 18 and 35. Within this demography, the study investigates the impact of social media marketing, e-mail marketing, and search engine marketing on the customer-brand relationship. It also explores how brand trust acts as a bridge between brand loyalty and digital marketing activities. The study adopts a descriptive correlational design with the quantitive method. Thus, a questionnaire was prepared using a 5-point Likert scale. 250 responses were gathered from individuals who actively utilize the internet and travel by air transports/airlines departing from Istanbul and Sabiha Gökçen Airports. Moreover, the collected data was analyzed using SPSS. The results revealed that social media, email, and search engine marketing positively affect the customer-brand relationship among young airline passengers. Furthermore, young passengers' engagement and experiences through digital marketing significantly enhance brand trust, which, in turn, positively impacts brand loyalty. These results underscore the critical role of strategic digital marketing in fostering strong customer-brand relationships and loyalty among young airline passengers. This research delivers beneficial information for airline companies that aims to engage the younger demographic more effectively, offering practical implications for enhancing brand loyalty in the highly competitive airline industry.