Lüks moda markalarında iç mekân, vitrin ve koleksiyon tasarımlarının Z kuşağı algısı üzerine etkileri
The effects of interior, window display and collection designs on the perception of generation Z in luxury fashion brands
  1. Tez No: 941546
  2. Yazar: GAMZE UĞURLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE NÜKET ÖNDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Luxury brand, Fashion, Interior design, Window display, Collection design, Generation Z Adviser: Asst.Prof.Dr, Ege University Faculty of Fashion and Design, Department of FashionDesign, İzmir, Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Lüks moda markaları, sürekli evrim geçiren tüketici talepleri ve değişen kuşak dinamikleri karşısında, tasarım stratejilerini çeşitlendirmek ve genç tüketici kitlesine daha etkili bir şekilde ulaşmak adına önemli bir dönemece evrilmektedir. Bu evrim, özellikle Y kuşağından sonra gelen Z kuşağının belirgin özellikleri ve değerlerinin marka tasarımlarına yansıtılması üzerine odaklanmaktadır. Akademik çerçevede, Z kuşağının benzersiz tüketim alışkanlıkları, dijitalle büyüme deneyimi, çeşitlilik ve sürdürülebilirlik konularına olan duyarlılığı gibi unsurlar olup lüks moda markalarının tasarım stratejilerini yönlendiren temel etmenler arasında yer almaktadır. Z kuşağı olarak adlandırılan yeni nesil tüketiciler, dijital çağın doğal bir parçası olmakla beraber özgün bir algıya ve tüketim alışkanlıklarına sahiptir. Bu nedenle, lüks moda markalarının iç mekan, vitrin ve koleksiyon tasarımları üzerinde Z kuşağının etkisi büyük önem taşımaktadır.Bu bağlamda, genç tüketicilerin dinamik beklentileri ve değer sistemleri, lüks moda markalarının tasarım süreçlerini şekillendirmekte ve marka-tüketici ilişkilerini daha anlamlı kılmak adına önemli bir rol oynamaktadır. Lüks moda markalarının Z kuşağı tüketicilerine yönelik koleksiyon, vitrin, iç mimari ve ürün tasarımları ile pazarlama stratejileri, sadece genç tüketicilerle güçlü bir bağ kurma ve ticari başarı elde etme amacını yansıtmakla kalmamakta; aynı zamanda kültürel çeşitlilik, cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık gibi sosyal değerlere duyarlı bir yaklaşımı da içermektedir. Bu bütünsel strateji, lüks markaların genç kuşakla sürdürülebilir bir etkileşimde bulunmalarını sağlayarak, hem marka sadakatini güçlendirir hem de toplumsal düzeyde olumlu bir etki yaratma potansiyelini artırmaktadır. Tezin amacı, lüks moda markalarının iç mekan, vitrin ve koleksiyon tasarımlarında Z kuşağının nasıl etkili olduğunu araştırmaktır. Z kuşağı tüketicilerinin özellikleri, beklentileri ve tercihleri üzerine odaklanarak, lüks markaların bu kitleyi çekmek için geliştirdiği tasarım stratejilerini ortaya koymaktır. Tezin yöntemi ise nitel analiz yöntemi olarak literatür taraması, dijital gözlem ve doküman analizi yöntemini kullanarak gerçekleştirilmiştir. İlgili araştırma makaleleri, raporlar, güncel kaynaklar, moda markalarının web siteleri, kamuya açık dokümanları, röportajları, çıkan haberleri ve tanıtım çalışmaları incelenmiştir.Ayrıca, lüks moda markalarının Z kuşağına yönelik tasarımlarını başarıyla uygulayan küresel marka değeri yüksek lüks moda markalarının örneklerine yer verilmiştir. Elde edilmiş bulgular ışığında bu çalışmanın lüks moda markaları için bir rehber niteliği taşımakta olup ve Z kuşağıyla daha etkili bir iletişim ve etkileşim kurmalarına yardımcı olması beklenmektedir. Anahtar Kelimeler; Lüks marka; Moda; İç Mekân; Vitrin; Koleksiyon tasarımı; Z Kuşağı Danışman: Dr.Öğr.Üyesi Ece Nüket ÖNDOĞAN, Ege Üniversitesi, Moda ve Tasarım Yüksekokulu, Endüstriyel Tasarım Bölümü, İzmir, Türkiye
Özet (Çeviri)
In the face of ever-evolving consumer demands and shifting generational dynamics, luxury fashion brands are evolving towards an important turning point to diversity their design strategies and reach younger consumers more effectively. This evolution focuses on reflecting the distinctive characteristics and values of Generation Z, which follows Generation Y, in brand designs. In the academic framework, the unique consumption habits of Generation Z, its experience of growing up with digital, its sensitivity to diversity and sustainability are among the main factors shaping the design strategies of luxury fashion brands. The new generation of consumers, referred to as Generation Z, has a unique perception and consumption behavior as a natural part of the digital age. Therefore, the impact of Generation Z on the interior, window display and collection designs of luxury fashion brands is of great importance. In this context, the dynamic expectations and value systems of young consumers shape the design processes of luxury fashion brands and play an important role in making brand-consumer relationships more relevant. Luxury fashion brands are constantly renewing their designs and marketing strategies for the digital age and has a unique perception and consumption habits. Therefore, the perception and influence of Generation Z on the interior, showcase and collection designs of luxury fashion brands is of great importance. Luxury fashion brands' collection, window display, interior and product designs and marketing strategies for Generation Z consumers not only reflect the aim of building a strong bond with young consumers and achieving commercial success, but also include an approach that is sensitive to social values such as cultural diversity, gender equality and inclusiveness. This holistic strategy enables luxury brands to sustainably engage with the younger generation, strengthening brand loyalty and increasing the potential for positive social impact The aim of the thesis is to analyze how Generation Z influences the interior, showcase and collection designs of luxury fashion brands. By emphasizing the characteristics, expectations and preferences of Generation Z consumers, it aims to reveal the design strategies developed by luxury brands to appeal to these consumers. The methodology of the thesis is qualitative analysis using literature review, digital observation and document analysis.Relevant research articles, reports, current sources, fashion brands' websites, public documents, interviews, news and promotional activities were analyzed. In addition, examples of luxury fashion brands with high global brand value that have successfully implemented their designs for Generation Z were included. In the light of the findings, this study is expected to serve as a guide for luxury fashion brands and help them communicate and interact with Generation Z more effectively.