İslam hukukunda nişan ve nişanlılık sürecinde evlenme akdi
Engagement and marriage contract made during the engagement process in islamic family law
  1. Tez No: 880598
  2. Yazar: ABDULKADİR KARAASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Aile, Nişan, Dinî Nikâh, Evlilik, Islamic Law, Family, Engagement, Religious Marriage, Marriage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Aile toplumu oluşturan en küçük yapı taşı olarak insanlık tarihi boyunca varlığı devam eden bir müessesedir. İnsanın bir kısım maddi ve manevi ihtiyaçlarını kıvamında karşılayabilmesi ancak böyle bir müessesede gerçekleşebilir. Çünkü evlenmenin ferdî ve ictimâî birçok faydası bulunmaktadır. Bu sebeple İslâm hukukunda evlilik ve âile hayatına çok önem verilmiş; ailenin sağlam temeller üzerine kurulabilmesi için evlilik öncesi bazı hazırlık safhaları meşru görülmüştür. Nişan da bu safhalardan biridir. Nişanla ilgili konulara fıkıh kaynaklarında genellikle kitabu'n-nikâh ana başlığının başlangıç kısımlarında hıtbe ve nazar kavramları çerçevesinde yer verilmiştir. Son asırlarda yazılan ilgili eserlerde bu konular genellikle aile hukuku bölümü içinde görüşme ve nişan başlıkları altında incelenmiştir. Ahval-i şahsiye kitaplarında da özel olarak bu konulara yer verilmiştir. Ayrıca nişan ve nişanlanma konularında çağdaş çalışmalar da yapılmıştır. Nişanlılık döneminde yapılan evlenme akitleriyle ilgili olarak cemiyette bazı problemler görülmüş; böyle bir akdin sebepleri ve bu akdin problemli taraflarının incelenmesine yani konuyla ilgili müstakil bir akademik çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur.“İslam Hukukunda Nişan ve Nişanlılık Sürecinde Yapılan Evlenme Akdi”başlıklı bu yüksek lisans tezinin hazırlanması uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Family, as the smallest building block that constitutes society, is an institution that has continued throughout human history. A person's ability to properly meet some of his material and spiritual needs can only be achieved in such an institution. Because getting married has many individual and social benefits. For this reason, marriage and family life are given great importance in Islamic law; Some preparatory stages before marriage were deemed legitimate in order to establish the family on solid foundations. Engagement is one of these stages. Issues related to engagement are included in fiqh sources, generally in the beginning parts of the main title of kitabu'n-nikâh, within the framework of the concepts of sermon and evil eye. In the relevant works written in the last centuries, these issues were generally examined under the headings of negotiation and engagement within the family law section. These subjects are also specifically included in the Ahval-i Personal Ahval books. Contemporary studies have also been conducted on engagement and betrothal issues. Some problems have been observed in the society regarding marriage contracts made during the engagement period; There was a need to examine the reasons for such a contract and the problematic aspects of this contract, that is, an independent academic study on the subject. It has been deemed appropriate to prepare this master's thesis titled“Marriage Contract Made During the Engagement and Engagement Process in Islamic Law”.