Cevher hazırlamada istatistiksel proses kontrol ve uygulaması
Statistical process control in mineral processing and application
  1. Tez No: 88062
  2. Yazar: BÜLENT TÜTMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKTAY BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Proses kontrolü, seramik, olasılık dağılımı, kontrol şeması
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ CEVHER HAZIRLAMADA İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROL VE UYGULAMASI BÜLENT TÜTMEZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Oktay BAYAT Yıl: 1999 Sayfa: 92 Jüri : Doç. Dr. Oktay BAYAT Prof. Dr. Mesut ANIL Yrd. Doç Dr. Mehmet YILDIRIM Bu çalışmada, kalite kontrolünün Cevher Hazırlama' daki uygulanabilirliği araştırılmıştır. Seri üretim proseslerinin istatistiksel analizi; girdi (hammadde), üretim (işlem) ve çıktı (ürün) bazında kontrol yapmayı mümkün kılmaktadır. Çalışma içinde, Türkiye'nin en önemli seramik kuruluşlarından olan Söğüt Seramik A.Ş. özelinde, gerçek ve üretilmiş örneklemler aracılığı ile bütün seramik fabrikalarında kullanılabilecek basit teknikler ve analizler açıklanmış, uygulamalara yer verilmiştir. Seramik proseslerinin analiz ve yeterlilik değerlendirmelerinin bilgisayarla yapılmasının zaman ve güvenirlik açısından önemli kolaylıklar sağladığı görülmüştür. Kontrol kart uygulamalarında, proses içerisindeki manuel değerlendirme hataları kolay tesbit edilebilir. Tüketici başvurulan esas alınarak oluşturulmuş verilerle prosesin karşılaşabileceği risk kontrol edilir. Prosesin istatistiksel tekniklerle kontrol edilmesi, parasal kazançların yanısıra işçi ve çevre açısından da yararlı olabilmektedir. Çalışma içerisinde, seramik proseslerinin istenmeyen doğal bir sonucu olan 'baca gazı flor emisyonuna' da değinilerek, bu ürünü kontrol etmek için yeni bir yaklaşım önerilmiştir. Matematiksel-istatistiksel teoriye çokça başvurulan tüm çalışma boyunca birleşik bir senteze gidilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STATISTICAL PROCESS CONTROL IN MINERAL PROCESSING AND APPLICATION BÜLENT TÜTMEZ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Oktay BAYAT Year : 1999 Pages : 92 Jury : Assoc. Prof. Dr. Oktay BAYAT : Prof. Dr. Mesut ANIL : Assist. Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM In this study, applicability of quality control, in Mineral Processing was investigated. Statistical analysis of continuous production processes, can make the control possible on the bases of input, process and output. In the work, simple control techniques and analysis have been explained by real and produced sampling and several applications have take in place taking Söğüt Ceramic Inc. which is one of the most important ceramic establishments in Turkey into consideration. Using computers for analysis evaluation of ceramic processes supplied many facilities from the point of time and assurance. Using control chart, manual judging faults in the process can be determined easily. Data based on consumer request can be evaluated and checked for the possibility of the risk of the process. Controlling of process by statistical techniques can also be beneficial from the point of environment and labor as well as. In the work, 'the flue gas flour emission' which is not required and form as a result of ceramic process has also been mentioned and a new offer has been made for the control of this product. In the entire work, a compound synthesis has been taken as a target which is generally based on mathematical- statistical theory. Key Words : Process control, ceramic, distribution function, control chart n