Değişik form ve dozlarda uygulanan azotun ıspanak bitkisinde nitrat birikimine etkisi
Effects of nitrogen applied at various forms and rates on nitrate accumulation in spinach
- Tez No: 88061
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT DERİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Spinach, nitrate accumulation, nitrite accumulation, total nitrogen, oxalic acids, calcium ammonium nitrate, ammonium sulphate, storage n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz DEĞİŞİK FORM VE DOZLARDA UYGULANAN AZOTUN ISPANAK BİTKİSİNDE NİTRAT BİRİKİMİNE ETKİSİ DOKTORA TEZİ GülcanTÜRKOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Yd : 1999, Sayfa: 112 Jüri :Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK Doç. Dr. Süleyman TABAN Ispanak bitkisinde, kalsiyum amonyum nitrat (KAN) ve amonyum sülfat (AS) gübrelerinin nitrat birikimi, verim ve toplam azot içeriği üzerine etkisi iki yıl süre ile araştırılmıştır. Ayrıca, farklı bitki dokularındaki nitrat içerikleri, depolamanın, farklı tarihlerde ve günün farklı saatlerinde hasadın nitrat içeriği üzerine etkisi, bitkilerde suda çözünen oksalik asit ve indirgenmiş azot (organik) ve nitrit içeriği belirlenmiştir. Bu araştırmanın yürütüldüğü koşullarda gübre çeşidinin (KAN ve AS) ıspanak verimi üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı, fakat tüm sonuçlar göz önüne alındığında, KAN gübresinin AS gübresine göre, nitrat içeriklerinde bir artışa neden olduğu, sonucuna varılmıştır. Hasat tarihinin gecikmesi, ıspanak bitkisinin nitrat içeriği üzerinde azaltıcı yönde etki göstermektedir. Günün geç saatinde hasat edilen bitkilerin nitrat içeriğinde % 35 oranında azalmalar belirlenmiştir. Yaprak sapının nitrat içeriği yaşlı yapraklardan yaklaşık olarak 2-3 kez, genç yapraklardan ise 4-5 kez daha fazladır. Hasat edilen taze bitkilerde ölçülebilir düzeyde nitrit bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler : Nitrat birikimi, ıspanak, kalsiyum amonyum nitrat, amonyum sülfat, depolama, nitrit birikimi, oksalik asit
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS EFFECTS OF NITROGEN APPLIED AT VARIOUS FORMS AND RATES ON NITRATE ACCUMULATION IN SPINACH Gülcan TURKOGLU Departman of Soil Science INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior Year Jury Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ 1999, Pages: 112 Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Prof. Dr. Ismail ÇAKMAK Assoc. Prof. Dr. Süleyman TABAN Field experiments were conducted to investigate the effects of calcium ammonium nitrate and ammonium sulphate fertilizers on nitrate accumulation, yield and total nitrogen content of spinach in a two-year period. Besides, nitrate contents in different plant tissues, the effects of storage, harvest dates and harvest periods during the day on the nitrate accumulation and also organic nitrogen, water soluble oxalic acids and nitrite contents of spinach were determined. Under the experimental conditions, nitrogen sources did not affect yield, however, calcium ammonium nitrate produced greater increases in nitrate concentrations than ammonium sulphate. Nitrate content of spinach declined during the growth period. Nitrate content of spinach plants harvested at a late time of day were found to be much less (%35) than those harvested at the earlier times. Nitrate contents of petioles were found to be 2 or 3 times higher than those of old leaves and 4 or 5 times higher than young leaves. No measurable levels of nitrites in freshly harvested spinach were found.