Modülasyon katkılı hetero-eklemlerin elektronik özellikleri
Electronic properties of modulation doped heterojunctions
- Tez No: 88063
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heteroeklem, İki Boyutlu Elektron Gazı (2BEG), Modülasyon Katkılama, Varyasyonel Metot, Heterojunction, Two Dimensional Electron Gas (2DEG), Modulation Doping, Variational Method
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ MODULASYON KATKILI HETERO-EKLEMLERİN ELEKTRONİK ÖZELLİKLERİ A.TOrkerTUZEMEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Y. Doç. Dr. Metin ÖZDEMİR Yıl: 1999, Sayfa: 126 Jüri: Y. Doç. Dr. Metin ÖZDEMİR : Prof. Dr. Yüksel UFUKTEPE : Doç. Dr. Halime PAKSOY Bu çalışmada heteroyapılar için özel bir katkılama yöntemi olan modülasyon katkılama yöntemi sonucu heteroeklemin ortaya çıkan elektronik özellikleri incelenmiştir. Gerekli koşullar sağlandığı taktirde elektronların katkılı yarıiletken malzemeden kavşak bölgesine transfer olması ile sadece iki boyutta hareket kabiliyeti olan bir elektron gazı yaratmak mümkündür. Böyle bir yapı literatürde iki boyutlu elektron gazı (2BEG) olarak bilinir. Modülasyon katkılı heteroeklemlerin en önemli özelliği iki boyutlu elektron gazının öncelikli saçılma kaynağı olan iyonize olmuş katkı atomlarına olan uzaklığının kontrol edilebilmesi sonucu mobilitesi yüksek elektronların elde edilebilir olmasıdır. Bu çalışmanın amacı, farklı malzemelerden oluşan fakat hem örgü simetrisi hem de enerji bant yapısı ters uzayda (momentum uzayı) birbirine uyan GaAs-Gaı.xAlxAs benzeri heteroeklem yapılarda oluşan iki boyutlu elektron gazı için enerji seviyelerinin ve her enerji seviyesinde tutulabilecek serbest elektron yoğunluğunun hesap edilmesidir. Heteroeklem yapı içerisindeki elektron dalga fonksiyonlarının hesaplanmasında Hartree ve Etkin Kütle yaklaşımları kullanılacaktır. Bu iki yaklaşım ışığında enerji seviye ve her seviyedeki elektron konsantrasyonu hesabı varyasyonel metot kullanılarak Schrödinger ve Poisson denklemlerinin kendi içinde uyumlu çözümü ile yapılacaktır. Yani GaAs/AlGaAs benzeri heteroeklemlerde oluşan yarı-iki boyutlu elektron gazı için enerji seviyeleri, yük transferi hesabı, dolu seviyelerde bulunan elektron yoğunluğu, enerji seviyelerinin elektron yoğunluğuna olan fonksiyonel bağımlılığı ve bu enerji seviyelerine karşılık gelen dalga fonksiyonları analitik ve nümerik yöntemlerin bir karışımı ile elde edilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ELECTRONIC PROPERTIES OF MODULATION DOPED HETEROJUNCTIONS A. Türker TUZEMEN DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist Prof. Metin ÖZDEMİR Year: 1999, Pages: 126 Jury: Assist Prof. Metin ÖZDEMİR : Prof. Yüksel UFUKTEPE : Assoc Prof. Halime PAKSOY In this study, various electronic properties of heterojunctions that are doped by using the modulation doping technique are investigated. Under appropriate conditions, it is possible to transfer electrons from doped regions to the junction and create an electron gas there where the electrons are free to move on the plane of the junction and their motion is restricted in the remaining direction. Such a structure is known as a two dimensional electron gas (2DEG) in literature. The most important property of modulation doped heterojunctions is that extremely high mobilities can be obtained by controlling the distance between 2DEG and the ionized donor atoms which are the primary source of scattering. It is assumed that the heterojunctions consist of materials which are similar in terms of both crytalline structure and energy bands, such as GaAs and GaAlAs. The purpose of this study is to calculate the energy levels and the concentrations of confined free electrons in each energy level for a 2DEG at a heterojunction. In the calculation of electron wave functions Hartree and Effective Mass approximations will be used. In the light of these two approximations the energy levels and the concentration of electrons in each level will be calculated by a simultaneous solution of Schrödinger and Poisson equations using the method of variation of parameters. That is, the energy levels, the amount of tranferred charge, the concentration of electrons in filled levels, the dependence of energy levels on the charge density and the wave functions corresponding to each level will be calculated by a combination of analytical and numerical methods.