Türkiye ilaç sanayi ar-ge yatırımlarının ilaç ihracatına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of turkish pharmaceutical industry r&d investments on pharmaceutical exports
  1. Tez No: 880658
  2. Yazar: LEVENT YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç Ar-Ge, İlaç İhracatı, İlaç Sanayi, İlaç Üretim, Pharmaceutical Export, Pharmaceutical Production, Pharmaceutical R&D, Pharmaceuticals
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İnsan sağlığı insanlığın varoluşundan günümüze yaşam kalitesini en yakından ilgilendiren bir konu olmuştur. İnsanların sağlık düzenini bozan hastalıklar geçmişten günümüze bitkisel, kimyasal veya psikolojik olarak faklı şekilde yaklaşımlar ile iyileştirmek istenmiş ve bu yönde araştırmalar yapılmış ve çokça gelişme kaydedilmiştir denilebilir. Hastalıkların değişiklik göstererek insan sağlığına olumsuz etkileri sonucu yaşam kalitesi hafif, orta veya ciddi bir şekilde etkilenmiş ve daha kötüsü ölümle sonuçlanan hastalıklar da yaşanmıştır ve halen yaşanmaktadır. İnsan sağlığına olumlu katkı sağlamak ve insan hayatının yaşam kalitesini artırmak için ilaçlar üretilmeye başlanmış ve sanayileşmenin ilerlemesiyle birlikte ilaç üretimi de sanayileşerek dünyadaki yerini almıştır. Geçmişten günümüze yaşanan hastalıkların tedavisine yönelik en etkin sonuçları bulmak adına araştırma faaliyetleri yürütülmekte ve hatta yeni çıkan hastalıklarında insan sağlığına olan etkisinin en az'a indirilmesi adına yeni veya geliştirilmiş ilaçlar üretilmektedir. Bu süreci yakından takip eden ilaç firmalarının Ar-Ge (Araştırma Geliştirme) departmanlarının varlığı ve Ar-Ge yatırımlarının devamlılığı ilaç sektörü ve insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Günümüzde ilaç sanayide ham madde üretimi, etken madde üretimi veya ilaç üretimi konusunda çok iyi tesisleri olan ilaç firmaları olduğu gibi ilaç sanayi de geri kalmış veya ekonomik avantaj açısından ilaç ithal eden ülkelerin olduğu bir gerçektir denilebilir. Türkiye ilaç sanayi, ilaç üretimi konusunda dünya standartlarında üretim yapan teolojiyi ve yeniliği yakından takip ederek ilaç sanayine uyarlayan ve Ar-Ge faaliyetlerini sürekli hale getirerek büyüyen bir yapıya sahiptir diyebiliriz.“Türkiye ilaç ihracatı konusunda dünyada 29. sırada yer almaktadır”(Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İlaç Sektörü Raporu 2020). vi İlaç ihracatı aynı zaman da ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli bir sektördür ve bu nedenle Ar-Ge çalışmaları da büyük önem taşımaktadır. Ar-Ge faaliyetleri ve bununla beraber gelişen ilaç üretimleri, ilaç ihracatının artmasına neden olabilecek önemli bir konu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu makalede Ar-Ge yatırımlarının ilaç ihracatına etkisinin incelenmesi konusunda bilgiler ve hipotezler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Human health has been a subject that most closely concerns the quality of life since the existence of humanity. We can say that from past to present, it has been desired to heal diseases that disrupt people's health order with different approaches, such as herbal, chemical or psychological, and researches have been made in this direction and a lot of progress has been made. As a result of the negative effects of the diseases on human health, the quality of life was mildly, moderately or severely affected, and worse, diseases that resulted in death have also been experienced and are still being experienced. In order to make a positive contribution to human health and to increase the quality of life of human beings, drugs have begun to be produced, and with the progress of industrialization, drug production has also industrialized and took its place in the world. Research activities are carried out in order to find the most effective results for the treatment of diseases experienced from the past to the present, and even new or improved drugs are produced in order to minimize the effect on human health in newly emerging diseases. The existence of R&D (Research and Development) departments of pharmaceutical companies that closely follow this process and the continuity of R&D investments are of great importance for the pharmaceutical industry and human health. Today, we can say that there are pharmaceutical companies that have very good facilities in raw material production, active ingredient production or drug production in the pharmaceutical industry, as well as countries that are behind in the pharmaceutical industry or import drugs in terms of economic advantage.We can say that the Turkish pharmaceutical industry has a structure that produces world-class pharmaceuticals, follows closely the technology and innovation, adapts it to the pharmaceutical industry and continues its R&D activities.“Turkey ranks 29th in the world in pharmaceutical exports”(Industry and Trade Ministry Pharmaceutical Industry Report 2020) viii Pharmaceutical exports are also an important sector that contributes to the country's economy, and therefore R&D studies are of great importance. R&D activities and pharmaceutical productions that develop along with it can be an important issue that can cause an increase in drug exports. In this article, information and hypotheses will be presented on the analysis of the effect of R&D investments on pharmaceutical exports.