L'effet du paraphrasage sur le développement des compétences langagières dans l'enseignement du FLE
Yabancı dil olarak Fransızca öğretiminde açımlamanın dilsel becerilerin gelişimi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 880657
  2. Yazar: GİZEM ZEYNEP KIRÇIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİYE ECE KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: açımlama, öğrenme aracı, Fransızca'nın yabancı dil olarak öğretimi, dilsel beceriler, iletişimsel hedefler
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Araştırmamızın öncelikli amacı, açımlamanın kullanım alanını araştırmak ve analiz etmektir. Açımlamanın kuramsal temellerine dayanarak, öncelikle iletişimsel hedeflerin söz konusu olduğu işlevsel yönü üzerinde durduk. Öğretim / öğrenim alanında sıklıkla başvurulan bu aracın öğrenenlerin dilsel berecilerinin gelişimini, bir yandan ders ortamındaki etkileşimlerle; diğer yandan da farklı düzeylerde çok sayıda açımlamanın bulunduğu Fransızca öğretim kitapları aracılığı ile desteklediğini ortaya koymaya çalıştık. Anlam - Metin Teorisi'nin şekilsel ve teorik prensipleri üzerine gerçekleştirilmiş çalışmaların ışığında ; anlamsal, sözcüksel - sözdizimsel ve sözdizimsel süreçleri de göz önünde bulundurarak açımlama üzerine bir çalışma gerçekleştirmeyi hedefledik. Fransız dilinin ayırıcı özelliklerini göz önünde bulundurarak kategorilere ayırıp iletişimsel işlevlerine göre değerlendirdiğimiz açımlama türlerinin Fransızca öğrenenlerin dilsel becerilerinin gelişiminde etkin bir öğrenim aracı olarak katkı sağladığını göstermeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study titled ''What is the place of paraphrasing in teaching French as a Foreign Language ?'' is to analyze the field of paraphrasing. Among the theoretical principles of paraphrasing, we focused on its operational side where it is primarily about communication objectives. We have attempted to reveal, through our research, that this essentially educational tool promotes the development of learners' language skills during classroom interactions. It has been shown that in different textbooks for teaching French as a Foreign Language (FLE), we found numerous paraphrases at different levels. In the light of researchs carried out on the formalisms and theoretical principles of the Meaning-Text Theory, we tried to carry out a study of paraphrasing by taking into account semantic, lexico-syntactic and syntactic processes. The paraphrases have been categorized according to the characteristic features of the French language and their communicative function was evaluated to highlight the effectiveness of paraphrasing as a tool in the teaching and learning of French as a Foreign Language. Key words : paraphrasing, educational tool, teaching French as a foreign language, language skills, communication objectives