Çukurova bölgesinde yetiştirilen bazı ticari ekmeklik buğday çeşitlerinin morfolojik ve teknolojik özelliklerinin saptanması üzerine bir araştırma
A research on determination of morphological and technological characteristics of some commercial bread wheat warieties growing in Çukurova region
- Tez No: 88065
- Danışmanlar: PROF. DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Ekmeklik Buğday, Protein, Kül, Gluten, Quality, Bread Wheat, Protein, Ash, Gluten (Quality) Content
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN TİCARİ EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN BAZI MORFOLOJİK VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KENAN UÇAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Yıl: 1999, Sayfa: 75 Jüri : Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Yard. Doç. Dr. Sertaç ÖZER Çukurova bölgesinde ticari olarak yetiştirilen ekmeklik buğday çeşitlerinin bazı morfolojik ve teknolojik özelliklerinin saptanması amacıyla yapılan bu çalışmada, ele alınan çeşitler arasında incelenen teknolojik ve morfolojik özelliklerin bazıları yönünden önemli farklar olduğu saptanmıştır. Araştırma sonunda elde edilen verilere göre; incelenen 9 ekmeklik buğday çeşidi içinde morfolojik ve teknolojik özellikler bakımından Ka“s”/NAC ekmeklik buğday çeşidinin diğer çeşitlere göre daha üstün olduğu ve Çukurova çitfçisine önerilebilecek en uygun çeşit olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON DETERMINATION OF MORPHOLOGICAL AND TECHNOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOME COMMERICAL BREAD WHEAT VARIETIES GROWING IN ÇUKUROVA REGION DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Tacettin YAGBASANLAR Year: 1999, Pages: 75 Jury : Prof. Dr. Tacettin YAGBASANLAR Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Yard. Doç. Dr. Sertaç ÖZER This study was conducted to determine some morphological and technological characters in some commercial bread wheat varieties were grown in Çukurova region. In this research, there have been found important differences between varieties for these characters. According to the results of this study, it has indicated that Ka"s'7NAC bread wheat variety was more superior than the other varieties and this variety will be able to suggest the farmers of Çukurova region.