Mesane kanseri tanılı ürostomili bireylerde beden imgesi değişimlerinin açıklanması
Explanation of body image changes in individuals with urostomy diagnosed with bladder cancer
  1. Tez No: 880670
  2. Yazar: FERAY SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN GÜNÜŞEN, DOÇ. DR. FİGEN ŞENGÜN İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: beden imgesi, hemşirelik, mesane kanseri, ürostomi, body image, nursing, bladder cancer, urostomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı; mesane kanseri tanılı ürostomili bireylerin beden imgesi değişimlerinin açıklaştırılmasıdır. Araştırma tanımlayıcı kalitatif tiptedir. Çalışma Türkiye'nin İzmir ilinde bir araştırma hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini amaçlı örnekleme ile seçilen üroloji servisinden takipli mesane kanseri tanılı ürostomili 15 birey oluşturmuştur. Derinlemesine görüşmeler tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Mesane kanseri nedeniyle yapılan ürostomiler beden imgesi değişimlerine neden olmaktadır. Araştırma sonucunda ürostomili bireylerin beden imgesinde değişimleri sonucu dört tema ortaya çıkmıştır. Bu temalar; değişen bedenin anlamı, beden imgesi sorunlarının tetikleyicileri, beden imgesinde bozulmanın etkileri ve baş etme temalarıdır. Sonuç olarak ürostomi sonrası değişen bedene yönelik hemşireler duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri için bireyleri cesaretlendirmeli, beden imgesi sorunlarını nelerin tetiklediğini fark etmeli ve beden imgesi sorunlarıyla baş etmede bütüncül bakımı esas alan psikososyal destek sağlamaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to exploration the body image changes of individuals with urostomy diagnosed with bladder cancer. The research is descriptive qualitative type. The study was conducted in a research hospital in Izmir, Turkey. The sample of the study consisted of 15 individuals with urostomy diagnosed with bladder cancer who were followed up from the urology service selected by purposive sampling. In-depth interviews were analysed by thematic analysis method. Urostomies performed due to bladder cancer cause body image changes. As a result of the research, four themes emerged as a result of changes in body image of individuals with urostomy. These themes are; the meaning of the changing body, the triggers of body image problems, the effects of deterioration in body image and coping. . As a result, nurses should encourage individuals to express their feelings and thoughts about the changing body after urostomy, recognise what triggers body image problems, and provide psychosocial support based on holistic care to cope with body image problems.