Çerezlik kabak bitkisinde verim ve kalite üzerine potasyum uygulamalasının etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of potassium application on the yield and quality of pumpkin seeds plant
  1. Tez No: 880701
  2. Yazar: ESMA BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çerezlik kabak, gübreleme, potasyum, Pumpkin seed, fertilization, potassium, nutrient contents
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Toprak Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
KABAK BİTKİSİNDE FARKLI DOZ VE SÜRELERDE UYGULANAN POTASYUM ELEMENTİNİN VERİM VE BESİN İÇERİĞİNE ETKİSİ Esma BUDAK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2024 Danışman: Prof. Dr. Adem GÜNEŞ ÖZET Araştırmamız; verim ve kaliteye etki eden birçok değerin potasyum uygulaması ile oluşturduğu farklılıkların belirlenmesi için yapılmıştır. Potasyum uygulaması ise nitrat, sülfat ve klorür şeklinde uygulanmıştır. En önemli parametremiz olan potasyum uygulaması topraktan potasyum sülfat KÖR, 240 ve 480 olmak üzere 3 farklı dozda, potasyum nitrat KÖR,260 ve 520 olmak üzere 3 farklı dozda ve potasyum klorür KÖR, 197 ve 394 olmak üzere 3 farklı dozda uygulama yapılmıştır. Körler 1'er tekerrür yapılmıştır. Yapraktan yapılan potasyum uygulamamız ise 17 Ağustos'ta potasyum sülfat kör,48 ve 96 olmak üzere 3 farklı dozda, potasyum nitrat kör, 52 ve 104 olmak üzere 3 farklı dozda ve potasyum klorür kör,40 ve 80 olmak üzere 3 farklı dozda uygulama yapılmıştır. 27 Eylül'de hasatı yapılmıştır. Hasattan sonra meyve ağırlığına bakılmış daha sonra tanenin yaş ağırlığı, kuru ağırlığı, meyve sayısı gibi değerlerin verim ve kalite parametrelerini önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Elde edilen bitkideki tanenin laboratuvar ortamında protein, N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe ,Cu, Mn ve Zn elementlerinin değerleri karşılaştırılarak değerlendirilen parametre ölçütlerini önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Sonra ki aşamada kabak bitkisinde yaprakta protein, N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe ,Cu, Mn ve Zn element içerikleri açısından laboratuvar çalışma sonuçları olarak parametre değerlerini önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF POTASSIUM APPLIED AT DIFFERENT DOSES AND TIMES ON THE YIELD AND NUTRIENT CONTENT OF PUMPKIN PLANT Esma BUDAK Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, July, 2024 Supervisor: Prof. Dr. Adem GÜNEŞ ABSTRACT Potassium is an important nutrient in plant yield and fruit quality. Significant yield losses and quality defects can be seen in potassium deficiency. For this purpose, it was tried to examine the yield and yield parameters of potassium applied at different concentrations and from different sources, the yield and yield parameters of the pumpkin seed plant, and the changes in the leaf and grain nutrient content. In this study carried out in field conditions, After planting, 3 different sources of potassium fertilizer were used as potassium sulfate, potassium nitrate and potassium chloride at 0, 10 and 20 kg da-1 K2O. The second different application was applied 40 days before the harvest with 3 different sources of potassium fertilizer as potassium sulfate, potassium nitrate and potassium chloride at 0, 2 and 4 kg da-1 K2O from the leaf. This application is given in 2 parts. The first application was applied 1 month before the harvest, the second application was applied 15 days before the harvest. At the end of the plant vegetation period, the plants were harvested and the seeds in the fruit were removed. In this study, as a result of potassium fertilizer applications, statistically significant increases occurred in yield and nutrient content compared to the control group. As a result of the PCA analysis, it was seen that especially potassium sulfate and potassium nitrate were applied to the pumpkin plant, resulting in a significant increase in yield. It is recommended to test the effectiveness of these results by applying them in different soil conditions and climatic regions.