Çerezlik kabakta tarla düzeyli uzaktan algılama tekniklerinin verim, kalite tahmini ve sulama suyu yönetiminde kullanılması
Use of filed-scale remote sensing techniques for yield-quality estimates and irrigation water management of pumpkin seed
- Tez No: 534903
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KIRNAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çerezlik kabak, damla sulama, bitki su stres indeksi, uzaktan algılama, Pumpkin seed, drip irrigation, crop water stress index, remote sensing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, çerezlik kabağın su stresine karşı tepkisini belirlemek amacıyla, Kayseri Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM) araştırma alanında, 2015 ve 2016 bitki yetiştirme sezonunda iki yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmada; su stresi altında 9 farklı (EVI, NPCI, GNDVI, NDVI, MCARI, OSAVI, SAVI, SR ve WI) spektral vejetasyon indeksi, bitki su stres indeksi (CWSI), tohum verimi ve tohum kalitesi (yağ ve protein içeriği, yağ asitleri, mineral madde ve E vitamini içeriği) incelenmiştir. Denemede 6 farklı (I100, I80, I60, I40, I20, I0) sulama suyu düzeyi uygulanmıştır. Ayrıca araştırmanın ikinci yılında A sınıfı buharlaşma kabı (bitki-kap katsayısı=1, Cap1) kullanılarak çerezlik kabak bitkisinin sulama programlamasında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bitki su tüketim (ETa) değerleri 2015 ve 2016 yılları için sırasıyla 256-577 mm ve 227-628 mm arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonuçlarına göre tohum verimi 2015 yılında 46.97-141.65 kg/da arasında, 2016 yılında ise 42.7-130.6 kg/da arasında değişim göstermiştir. Cap1 konusunda ETa değeri 424 mm, tohum verimi ise 88.6 kg/da olarak bulunmuştur. 2016 yılında Araştırmamızda CWSI değerlerinin 2015 ve 2016 yıllarında sırasıyla 0.24-1.0 ve 0.08-0.93 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Her iki yıl birleştirildiğinde LL eşitliği Tc-Ta=-2.3728×VPD+4.4254 (R2=0.75) ve UL hattı 8.10 oC olarak bulunmuştur. CWSI ile verim arasında istatistiksel olarak önemli ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada vejetasyon indeksleri ile verim ve diğer parametreler arasında da önemli istatistiki ilişkilerin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted over the experimental fields of Erciyes University (ERUTAM) in the years 2015 and 2016 to determine the response of pumpkin seed plans to water stress. Nine different spectral vegetation indices (EVI, NPCI, GNDVI, NDVI, MCARI, OSAVI, SAVI, SR and WI) crop water stress index (CWSI), seed yield and quality (oil, protein content, fatty acids, minerals, vitamin E content) were investigated under water stress. Six different irrigation water levels (I100, I80, I60, I40, I20, I0) were applied to plants. In the second year of the experiments, potential use of Class-A (crop-pan coefficient=1, Cap1) pan in irrigation scheduling of pumpkin seed plants was investigated. Plant water consumption (ETa) values in 2015 and 2016 varied respectively between 256-577 mm and between 227-628 mm. Seed yields varied between 46.97-141.65 kg/da in 2015 and between 42.7-130.6 kg/da in 2016. In Cap1 treatments of the second year, ETa was measured as 424 mm and seed yield was measured as 88.6 kg/da. CWSI values varied between 0.24-1.0 in 2015 and between 0.08-0.93 in 2016. Based on combined data of two years, LL equation was obtained as Tc-Ta=-2.3728×VPD+4.4254 (R2=0.75) and UL line was identified as 8.10 oC. Significant correlations were observed between CWSI and yield. Vegetation indices had also significant correlations with yield and the other quality parameters.