Vücut yağ indeksi ile kardiyovasküler risk skorlama sistemi score-2 arasındaki ilişki
The relationship between body fat index (BFİ) and the cardiovascular risk scoring system (SCORE-2)
- Tez No: 880742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZ, DR. İSMAİL GÖKHAN KALAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Vücut yağ indeksi, antropometri, kardiyovasküler hastalık, morbidite, mortalite, SCORE-2, koruyucu hekimlik, Body fat percentage, anthropometry, cardiovascular disease, morbidity, mortality, SCORE-2, preventive medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Kişilerin yaşam kalitesini düşüren ve beklenen yaşam süresini kısaltan, topluma ve ekonomiye yük bindiren kardiyovasküler hastalıklarla erken tanı sayesinde daha etkin mücadele edilebilir. Antropometrik ölçümler ile risk skorlamalarındaki sonuçlar pek çok hastalığın ön belirtisi olabileceğinden dolayı klinisyenlere yol göstererek uygun önlem planlarının geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Antropometrik ölçümler kullanılarak hesaplanan vücut yağ indeksi (VYİ) ile kardiovasküler risk skoru (SCORE-2) arasında ilişki olması bizlere daha basit yöntemler kullanılarak yüksek riskli hastaları saptayabilmemizi ve hastalık oluşmadan önlem almamızı sağlayabilir. Amacımız KVH risk skoru (SCORE-2) ile basit ve kolay hesaplanabilir olan VYİ arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji ve Aile Hekimliği polikliniğine 01.07.2024-01.08.2024 tarihleri arasında başvuran hastalar arasından çalışmaya dâhil edilme kriterlerini sağlayan hastalar gönüllülük esaslı alınmıştır. Hastaların demografik bilgileri, antropometrik ölçümleri, laboratuar testleri ile bu ölçümler ile hesaplanan SCORE-2 KVH risk skorları (Orta-düşük, yüksek, çok yüksek) ve VYİ seviyeleri (Çok zayıf, atlet, fit, kilolu, obez) hesaplandı. SCORE-2 KVH risk skoru gruplarına göre VYİ kıyaslandı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 295 hastanın %50,8'i kadın (n=150) %49,2'si erkek (n=145) olup SCORE-2 KVH risk skoruna göre 94 hasta (27 erkek,67 kadın) düşük-orta riskli, 100 hasta (53 erkek, 47 kadın) yüksek riskli, 101 hasta (66 erkek, 35kadın) çok yüksek KVH riski taşıyordu. Vücut Yağ indeksleri (VYİ) göre %0,01'i çok zayıf [n=3(0 erkek, 3 kadın)], %0.07'si atlet [n=22 (9 erkek, 13 kadın)], %17,3'ü fit [n=51 (15 erkek, 36 kadın), %28,8'i average [n=85(48erkek, 37 kadın)], %45,4'ü obez [n=134(72 erkek, 62 kadın)] grubundaydı. Genel grup yaş ortalaması 51,05±7,7, ortalama VKİ 27,62±4,73, ortalama vücüt yağı 22,42±10,24, ortalama VYİ'ı 28,38±9,87 idi. SCORE-2 KVH risk skoru düşük-orta riskte görülen bireylerin VKİ, vücut yağı(kg) ve VYİ ortalamalarının, yüksek riskteki bireylerden anlamlı düzeyde düşük; yüksek KVH riskli bireylerin de vücut yağı(kg), VYİ ortalamaları çok yüksek KVH riski olan gruptaki bireylerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük değerde olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Vücut yağ indeksi (VYİ), vücuttaki yağ ve kas dengesini gösteren kolay ve maliyet etkin bir ölçüdür. Kas kütlesini artırmak veyağ dokusunu azaltmak, kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Sonuç olarak, VYİ gibi basit antropometrik ölçümler, toplum sağlığını koruma ve geliştirmede önemli bilgiler sunan SCORE-2 KVH risk skoruna alternatif veya destekleyici olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cardiovascular diseases, which diminish quality of life, shorten life expectancy, and place a burden on society and the economy, can be more effectively managed through early diagnosis. Anthropometric measurements and risk scoring provide valuable insights into the early signs of various diseases, guiding clinicians in developing appropriate preventive measures. The relationship between body fat index (BFI), calculated using simple anthropometric methods, and cardiovascular risk score (SCORE-2) suggests that we can identify high-risk patients and take preventive action before the onset of disease. The goal of this study is to investigate the relationship between the cardiovascular disease (CVD) risk score (SCORE-2) and the simple, easily calculable body fat index (BFI). Materials and Methods: Patients who met the inclusion criteria and voluntarily participated in the study were recruited from those who visited the Cardiology and Family Medicine outpatient clinics at Istanbul Training and Research Hospital between July 1, 2024, and August 01, 2024. The demographic information, anthropometric measurements, and laboratory tests of the patients were recorded, and their SCORE-2 cardiovascular disease (CVD) risk scores (categorized as moderate-low, high, and very high) and body fat index (BFI) levels (categorized as very lean, athletic, fit, overweight, and obese) were calculated. The BFI was then compared across the SCORE-2 CVD risk score groups. Conclusions: Of the 295 patients included in the study, 50.8% were women (n=150) and 49.2% were men (n=145). Based on the SCORE-2 CVD risk score, 94 patients (27 men, 67 women) were classified as low-to-moderate risk, 100 patients (53 men, 47 women) as high risk, and 101 patients (66 men, 35 women) as very high risk for cardiovascular disease (CVD). According to their Body Fat Index (BFI), 0.01% were categorized as very lean [n=3 (0 men, 3 women)], 0.07% as athletic [n=22 (9 men, 13 women)], 17.3% as fit [n=51 (15 men, 36 women)], 28.8% as average [n=85 (48 men, 37 women)], and 45.4% as obese [n=134 (72 men, 62 women)]. The general group had an average age of 51.05±7.7 years, an average Body Mass Index (BMI) of 27.62±4.73, an average body fat of 22.42±10.24 kg, and an average BFI of 28.38±9.87. The BMI, body fat (kg), and BFI averages of individuals with low-to-moderate risk were significantly lower than those of individuals with high risk. Similarly, the body fat (kg) and BFI averages of individuals with high CVD risk were statistically significantly lower than those of individuals with very high CVD risk. Results: The body fat index (BFI) is a simple and cost-effective measurement that reflects the balance of fat and muscle in the body. Increasing muscle mass and reducing fat tissue play a crucial role in the prevention and treatment of cardiovascular diseases. In conclusion, simple anthropometric measurements like the body fat index can provide valuable information for protecting and improving public health and can be used as an alternative or complementary tool to the SCORE-2 cardiovascular risk score.