Travmalı Kedilerde Prognozu Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi
Evaluation of Factors Affecting Prognosis in Traumatized Cats
  1. Tez No: 880758
  2. Yazar: EBRAR MERVE ERİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTULUŞ PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ATT, Kedi, mGCS, Travma, ATT, Cat, mGCSG, Trauma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tezin amacı, travma şikayeti ile getirilen kedilerde travma tipi, klinik skorlamalar, laboratuvar ölçümleri ve radyografik muayene sonucunda prognozu etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Hipotez, bu tanısal araçların sistematik uygulanmasının, kedilerdeki travmatik yaralanmalar için prognostik doğruluğu artıracağını ve böylece daha iyi yönetim ve tedavi sonuçları sağlayacağını öne sürmektedir. Bu çalışmada, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine travma şikâyeti ile getirilen 50 farklı ırk, yaş ve ağırlıkta kedi incelendi. Kedilerin anamnez bilgileri alındıktan sonra klinik, radyografik ve laboratuvar muayeneleri gerçekleştirildi. Fiziksel muayenede ATT (Animal Trauma Triage) ve mGCS (modified Glasgow Coma Scale) skorlamaları yapılarak sonuçlar kaydedildi. Sağ kalan ve ölenler arasında ATT ve mGCS skorlamaları Man Whitney U testi, laboratuvar sonuçları ise Independent T testi yapıldı. Ayrıca, kedilere ilaç ve sıvı elektrolit tedavisi uygulandı. Radyografik muayeneler ve laboratuvar testleri de yapılarak elde edilen veriler değerlendirildi. Çalışmanın bulgularına göre, 50 kedinin 32'si (%64) tekir, 2'si (%4) Ankara kedisi, 4'ü (%8) Scottish, 9'u (%18) British, 2'si (%4) Persian ve 1'i (%2) Van kedisiydi. Kedilerin %60'ı erkek, %40'ı dişiydi. Ortalama ağırlıkları sağ kalanlarda 2.7 kg, ölenlerde ise 3.08 kg olarak tespit edildi. Travma sonrası kedilerin %70'i sağ kaldı, %30'u ise öldü. Sağ kalan kedilerin %20'si trafik kazası, %2.86'sı köpek saldırısı ve %77.14'ü yüksekten düşme sonucu travma geçirmişken, ölen kedilerin %73.3'ü trafik kazası ve %26.7'si yüksekten düşme sonucu travma geçirmiştir. Klinik muayene bulgularına göre, sağ kalan kedilerin ATT ortalaması 3, ölen kedilerin ise 8 olarak belirlenmiş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Benzer şekilde, mGCS skoru sağ kalan kedilerde 17, ölen kedilerde 14 olup, bu fark da istatistiksel olarak anlamlıdır. ATT ve mGCS skorlarının ölen hayvanlarda istatistiksel olarak yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Radyografik muayenelerde, ölen kedilerde toraks ve abdominal bölge travmalarının daha yaygın olduğu görülmüştür. Laboratuvar sonuçlarında ise laktat, BUN, total protein, albümin, hematokrit ve RBC değerlerinde istatistiksel korelasyon tespit edilmiştir. Bu parametrelerde sağ kalan ve ölen kediler arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Sonuç olarak, ATT ve mGCS skorları travmanın ciddiyetini değerlendirmede etkili olup, laboratuvar bulguları travma sonrası sağkalımı öngörmede önemli bir rol oynamaktadır. Bu veriler, kedi sahipleri ve veteriner hekimler için uygun izleme ve tedavi planlarının oluşturulmasına yardımcı olabilir. Çalışmamızda ATT ve mGCS skorlamaları, hematolojik ve biyokimyasal ölçümlerin değerlendirilmesi sadece travmalı kedinin ilk kliniğimize geldiği zaman yapılmıştır. Bundan sonraki çalışmaların özellikle travmalı kedilerin kliniğe ilk geldiğinden itibaren tedavi süresince belirli periyotlarda tekrarlanmasının mortaliteyi belirleyen prognostik faktörleri daha iyi ortaya çıkaracağı yönünde olması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the type of trauma, clinical scoring, laboratory measurements, and radiographic examination factors affecting prognosis in cats presented with trauma complaints. The hypothesis suggests that systematic application of these diagnostic tools will increase prognostic accuracy for traumatic injuries in cats, thereby leading to better management and treatment outcomes. In this study, 50 cats of different breeds, ages, and weights presented with trauma complaints to the Selçuk University Faculty of Veterinary Medicine Animal Hospital were examined. After obtaining anamnesis information, clinical, radiographic, and laboratory examinations were performed. Physical examinations included Animal Trauma Triage (ATT) and modified Glasgow Coma Scale (mGCS) scoring, with results recorded. Mann-Whitney U test was used for ATT and mGCS scoring comparisons between survivors and non-survivors, while Independent T test was applied to laboratory results. Additionally, cats received medication and fluid therapy. Radiographic examinations and laboratory tests were evaluated for data analysis. According to the findings, out of 50 cats, 32 (64%) were domestic short-haired, 2 (4%) were Ankara cats, 4 (8%) were Scottish, 9 (18%) were British, 2 (4%) were Persian, and 1 (2%) was Van cat. Sixty percent of the cats were male, and 40% were female. The average weights were 2.7 kg for survivors and 3.08 kg for non-survivors. Seventy percent of the cats survived post-trauma, while 30% did not. Among survivors, 20% experienced traffic accidents, 2.86% were attacked by dogs, and 77.14% fell from heights, whereas among non-survivors, 73.3% were involved in traffic accidents and 26.7% fell from heights. Based on clinical examination findings, the average ATT score was 3 for survivors and 8 for non-survivors, which was statistically significant. Similarly, mGCS score was 17 for survivors and 14 for non-survivors, also statistically significant. Higher ATT and mGCS scores were observed in non-surviving animals. Radiographically, thoracic and abdominal traumas were more common in non-surviving cats. Laboratory results showed statistical correlations in lactate, BUN, total protein, albumin, hematocrit, and RBC values, indicating significant differences between survivors and non-survivors. In conclusion, ATT and mGCS scores are effective in assessing the severity of trauma, while laboratory findings play a crucial role in predicting post-trauma survival. These data can assist cat owners and veterinarians in developing appropriate monitoring and treatment plans. In our study, ATT and mGCS scoring, along with hematological and biochemical measurements, were only performed upon initial presentation of the traumatized cat. Future studies should focus on repeated assessments of these parameters throughout the treatment period, starting from the cat's initial arrival at the clinic, to better identify prognostic factors influencing mortality.