Kırdan kıra göç eden ailelerin sosyo-ekonomik yapısı üzerine bir araştırma: Cırık köyü-Adana örneği
A research on the socio-economic structure of families who migrated from rural to rural: Cırık village-Adana example
  1. Tez No: 88075
  2. Yazar: ALİ YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Köy Sosyolojisi, Göç, Sosyo-Ekonomik Yapı, Geçici Tarım İşçiliği, Rural sociology, Migration, Socio-economic structure, Temporary agricultural work (Seasonal work) II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZÎ KIRDAN KIRA GÖÇ EDEN AİLELERİN SOSYO-EKONOMIK YAPISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: CHUK KÖYÜ-ADANA ÖRNEĞİ Ali YALÇIN ÇUKUROVA ÜNİ VERSİTESt FEN BİLtMLERÎ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Mustafa SOYSAL Yıl: 1999, Sayfa: 68 Jüri : Prof. Dr. Mustafa SOYSAL : Doç. Dr. Ö.Faruk EMEKSİZ : Yrd.Doç. Dr. M.Enver ORHAN Araştırma Adana ili Karataş ilçesine bağlı Cınk köyünde yürütülmüştür. Cınk köyü Adana'ya 33 km. uzaklıkta bir ova köyüdür. Köye bağlı herhangi bir yerleşme birimi yoktur. 1950'li yıllarda başlayan ilk göç hareketleriyle (kırdan-kente) nüfus kaybeden köye, 1980'li yıllardan itibaren Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yoğun göçler (kırdan-kıra) başlamıştır. Cınk köyünün sosyo-ekonomik yapısı, kırdan kıra göç olgusu ve geçici tarım işçiliği gibi konulann yer aldığı bu araştırmada, Türkiye'de güncel bir konu olan göç olgusunun kırdan-kıra olan şekli incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS A RESEARCH ON THE SOCIO - ECONOMIC STRUCTURE OF FAMILIES WHO MIGRATED FROM RURAL TO RURAL: CIRIK VILLAGE-ADANA EXAMPLE Ali YALÇIN UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor : Prof. Dr. Mustafa SOYSAL Year: 1999, Pages: 68 Jury : Prof. Dr. Mustafa SOYSAL : Associate Professor Ö.Faruk EMEKSİZ : Assistant Professor M. Enver ORHAN The research was conducted in Cmk village which is located in Karataş, Adana, in 1999. Cınk is a plain village which is 33 km's far from Adana. Cırık has been lost its own population because of migration movements from Cınk to Adana {rural to urban) during the 1950, and now it was become a typical South Eastern village since intensive migration from South Eastern Region (rural to rural). In this study, some generalizations about migration has been made depend on the results of the inventigation of socio-economic structure of village, rural to rural migration facts and temporary agricultural work (or seasonal work) and so forth. Besides these, migration fact which is very important problem for Turkey was also investigated.