Milli Görüş Hareketi'nin Kıbrıs politikası
Cyprus policy of the Milli Görüş Movement
- Tez No: 880865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAKİ ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Barış Harekâtı, Necmettin Erbakan, Dış Politika, İslam Birliği, Milli Görüş, Cyprus Peace Operation, Necmettin Erbakan, Foreign Policy, Islamic Union, Milli Görüş
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın kurucusu olduğu Milli Görüş Hareketi, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti'ni değil birçok yönden bölge ülkelerini de etkileyen bir hareket olmuştur. Türkiye'nin ve bölgenin siyasi tarihi için önemli bir olay olan Kıbrıs Barış Harekâtı da Erbakan'ın koalisyon ortağı olduğu devirde meydana gelmiştir. Tarihi boyunca 3 kıtanın birleştiği noktada olması sebebiyle adanın stratejik bir önemi vardır. Osmanlı Devleti (1299 – 1922) döneminde huzur ve barışın hâkim olduğu adada İngiliz yönetimi sonrası Rumların birçok kez adayı paylaştıkları Türklere yönelik baskı, zulüm ve katliamları olmuştur. Bu katliamlara müdahale ise ancak 1974 yılında CHP-MSP koalisyonu döneminde gerçekleşmiştir. Milli Görüş Hareketi, Kıbrıs Barış Harekâtını yönlendirdiği gibi harekât sonrasında da Kıbrıs'ın politikalarına etki etmiştir. Kıbrıs'ta bağımsız bir Türk devleti kurulması gerektiğini ve federe devlet kurulmasına karşı olduklarını dile getirmiştir. 2000'li yıllara gelindiğinde Annan planına karşı çıkarak iktidara ciddi eleştiriler getirmiştir. Milli Görüş Hareketi, Kıbrıs Adası'nın özellikle siyonizmin hedefinde olduğunu savunmuştur. Bu tezde Milli Görüş Hareketi'nin Kıbrıs politikası ele alınmış olup hareketin temel esasları ile bu politikalar birlikte incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Milli Görüş Movement, founded by Prof. Dr. Necmettin Erbakan, has been a movement that has influenced not only the Republic of Turkey but also the countries in the region in many ways. The Cyprus Peace Operation, an important event for the political history of Turkey and the region, also took place during Erbakan's term as a coalition partner. Throughout its history, the island has a strategic importance as it is located at the junction of 3 continents. In the island, where peace and tranquility prevailed during the Ottoman Empire (1299 - 1922), after the British rule, Greeks oppressed, persecuted and massacred the Turks with whom they shared the island many times. The intervention to these massacres was realized only in 1974 during the CHP-MSP coalition. The Milli Görüş Movement not only guided the Cyprus Peace Operation but also influenced the policies of Cyprus after the operation. It stated that an independent Turkish state should be established in Cyprus and that they were against the establishment of a federated state. In the 2000s, it opposed the Annan Plan and seriously criticized the government. The Milli Görüş Movement argued that the island of Cyprus was especially targeted by Zionism. In this thesis, the Cyprus policy of the Milli Görüş Movement is discussed and the basic principles of the movement and these policies are analyzed together.