Raina tipli konveks fonksiyonlar üzerine yeni integral eşitsizlikleri
New integral inequalities on Raina-type convex functions
  1. Tez No: 880908
  2. Yazar: MERVE COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Raina Fonksiyonu, s - tipi konveks fonksiyon, Hölder Eşitsizliği, Power-Mean Eşitsizliği, Hölder-İşcan Eşitsizliği, Geliştirilmiş Power-Mean Eşitsizliği, Jensen Eşitsizliği, Young Eşitsizliği, Raina function, s-type convex function, Hölder Inequality, Power-Mean Inequality, Hölder-Iscan Inequality, Improved Power-Mean Inequality, Jensen Inequality, Young Inequality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada s- tipi konvekslik, Raina fonksiyon tanımı ve eşitsizlik teorisinin özellikleri kullanılarak yeni eşitsizlikler elde edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Teorem ve sonuçları elde etmek amacıyla integraller için üçgen eşitsizliği, Hölder, Power-Mean, Hölder-İşcan, Young, Jensen İntegral Eşitsizlikleri ve Geliştirilmiş Power-Mean İntegral Eşitsizliği kullanıldı. Bulgular: Raina fonksiyonu içeren yeni teoremler yazılmıştır. Ayrıca Raina tipli bir lemma ve s- tipi konveks fonksiyon tanımı kullanılarak yeni teorem ve sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç: Bu tezde elde edilen tüm teoremlere özel değerler verilip eşitsizliklerle ilgili çeşitli sonuçlar yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to obtain new inequalities by using the s-type convexity and Raina function with the properties of the inequality theory. Method: Triangle inequality, Hölder, Power-Mean, Hölder-Iscan, Jensen, Young Inequalities and Improved Power-Mean Inequality are used for integrals in order to obtain theorems and results. Findings: New theorems have been written about Raina function. In addition, new theorems and results are obtained by using a lemma of Raina type and a definition s- type convex function. Results: All the theorems obtained in this thesis are given special values and various results about inequalities are written.