Yapay zeka uygulamalarının uluslararası ticaret operasyonları yönetimine etkisi: Sanayi işletmeleri araştırması
The impact of artificial intelligence technologies on international trade operations management: A research in industrial enterprises
- Tez No: 880907
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, uluslararası ticaret, uluslararası ticaret operasyonları, sanayi işletmeleri, Artificial intelligence, international trade, international trade operations, industrial enterprises
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, işletmelerin yapay zeka uygulamalarının uluslararası ticaret operasyonları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle kavramsal çerçeve açıklanmıştır. Buna bağlı olarak da teorik model ve hipotez belirlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Bu kapsamda Konya ilinde makine ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren, basit tesadüfi yöntemle belirlenmiş 16 farklı işletmeden yüz yüze görüşme yöntemiyle 387 geçerli anket elde edilmiştir. Veri analizi; betimsel istatistik, normallik testi, açıklayıcı faktör analizi, korelasyon analizi, çoklu doğrusallık analizi ve yapısal eşitlik modellemesi yol analizi teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, yapay zeka uygulamalarının uluslararası ticaret operasyonları üzerinde güçlü etkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuca göre, işletmelerin uluslararası ticaret operasyonlarında yapay zekanın yoğun kullanmalarının uluslararası ticaret faaliyetlerinin başarısında önemli etkisinin olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate use of artificial intelligence applications on the businesses of international trade operations in organizations. The study begins with an overview of the conceptual framework, followed by the formulation of a theoretical model and hypotheses. Survey technique was employed as the data collection tool. In this context, 387 valid questionaries were obtained through faceto-face surwey conducted in 16 different enterprises operating in the machinery and automotive sectors in Konya province. The respondents were selected by using simple random sampling method. Data was analyzed by conducting descriptive statistics, normality tests, exploratory factor analysis, correlation analysis, multiple linear regression analysis, and structural equation modeling path analysis techniques. Findings indicated that use of artificial intelligence applications has a significant influence on international trade operations. Accordingly, it is concluded that intensive case of artificial intelligence by businesses in international trade operations will play a decisive role in the success of international trade operations.