Farklı kanca tipi ve yem çeşidi kullanılan kalkan paraketasının av verimi ve av kompozisyonunun araştırılması
Researching catch productivity and catch composition of turbot longline using different type of hooks and baits
- Tez No: 84401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SAMSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kalkan, paraketa, kanca büyüklüğü, kanca tipi ve yem çeşidi, Turbot, longline, hook sizes, hook type and bait type
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Farklı Kanca Tipi ve Yem Çeşitli Kullanılan Kalkan Paraketasının Av Verimi ve Av Kompozisyonunun Araştırılması ÖZET Bu araştırmada, çapraz ve düz olmak üzere iki farklı şekle sahip 6 ve 7 numaralı kancalarla donatılan kalkan paraketasında, mezgit ve istavrit yemi kullanılarak paraketanın av verimi ve av kompozisyonu araştırılmıştır. Deneme boyunca avlanan 294 adet balığın % 46.60'ı mezgit yemli kancalardan, % 53.40'ı istavrit yemli kancalardan alınmıştır. Mezgit yemli kancalardan alman balıkların % 51.82'si 6 numaralı kanca ile, % 48.18'i 7 numaralı kanca ile yakalanmıştır. İstavrit yemli kancalardan alınan balıkların % 44.59'u 6 numaralı kanca ile, % 55.41 'i 7 numaralı kanca ile yakalanmıştır. Mezgit yemli kancalardan alman balıkların % 41.61'i çapraz kanca ile, % 58.39'u düz kanca ile avlanmıştır. İstavrit yemli kancalardan alınan balıkların ise, % 50'32'si çapraz kanca ile, % 49.68'i düz kanca ile avlanmıştır. Paraketa seti ile avlanan balıkların % 65.65'i vatoz (Raja clavata L.,1758), % 15.65'i iskorpit (Scorpaena scrafa L., 1758), % 9.86'sı kaya balığı (Gobius batrachocephalus Pallas, 1811), % 5. 78 'i kalkan (Scophthalmus maeoticus Pallas, 1881), %1.70'i rina (Dasyatis pastinaca L., 1758), % 1.02'si trakonya {Trachinus draco L.,1758), % 0.34'ü gelincik balığı (Gaidroprarus mediterraneus L., 1758) 'dır.
Özet (Çeviri)
IV Researching Catch Productivity and Catch Composition of Turbot Longline using different Type of Hooks and Baits ABSTRACT In this research catch productivitiy and catch composition of turbot longline, designed with 6 and 7 size circle and traditional hooks with whitting and horse mackerel baits were determined. According to the results, 46.60 % and 53.40 % of the total of 294 fish were caught with longline hooks with whitting bait and horse mackerel bait, respectively 51.82 % and 48.18 % offish caught by longline with whitting bait were catched 6 and 7 size hooks, respectively. 44.59 % and 55.41 % of, fish caught by longline with horse mackerel bait were catched 6 and 7 size hooks, respectively. 41.61 % and 58.39 % of fish caught by longline with horse mackerel bait were catched with circle hook and traditional hook, respectively. 50.32 % and 49.68 % fish caught by longline with horse mackerel bait were obtained with circle hook and traditional hook, respectively. Thornback ray (Raja clavata L., 1758) 65.65 % of the total fish, streaked weever (Scorpaena scrafa L., 1758) 15.65 % of the total fish, sleder goby (Gobius batrachocephalus Pallas, 1811) 9.86 % of the total fish, turbot (Schophthalmus maeoticus Pallas, 1881) 5. 78 % of the total fish, common stingray (Dasyatis pastinaca L., 1758) 1.70 % of the total fish, stingfish (Trachirms draco L., 1758) 1.02 % of the total fish, shore rockling (Gaidropsarus mediterraneus L., 1758) 0.34 % of the total fish were caught during the course of the study.