Yeni medyada ırkçılık ve fanatizm: Spor haberleri üzerine bir inceleme
Racism and fanaticism in new media: A study on sport news
  1. Tez No: 880930
  2. Yazar: ASSANE DIOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BETÜL AYDIN VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Racism, Fanaticism, Media, Media Ethics, French Press, Sports News, Qatar, 2022 World Cup
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, dijital çağın yeni medya platformlarında spor haberlerinin ırkçılık ve fanatizmle nasıl mücadele ettiğini veya bu sorunları nasıl yansıttığını incelemektedir. Araştırmada, Fransız gazeteleri Le Monde, Le Figaro, Libération ve Ouest France'ın dijital arşivlerinden yararlanarak, 2022 FIFA Dünya Kupası sırasındaki haberlerde bu temaların nasıl işlendiğini analiz edilmiştir. Eleştirel söylem analizi kullanılarak, medyanın güç ilişkilerini ve toplumsal cinsiyet, ırk, sınıf gibi kategoriler üzerinden güç dinamiklerinin nasıl işlediği değerlendirilmiştir. Sonuçlar, medyanın hem olumsuz ideolojilerin yayılmasına zemin hazırlayabildiğini hem de toplumsal değişim için önemli bir araç olabileceğini göstermiştir. Özellikle sosyal medya, ırkçı eğilimlere karşı mücadelede ve farkındalık yaratmada kritik bir role sahiptir. Gazetelerin ideolojik yaklaşımları, insan hakları ve sosyal adalet gibi konularda farklı perspektifler sunduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, medya etiği ve sorumluluğunun modern haber ve iletişim ortamında nasıl şekillendirilmesi gerektiğine dair görüşler sunmaktadır. Anahtar Kavramlar: Irkçılık, Fanatizm, Medya, Medya Etiği, Fransız Basını, Spor Haberleri, Katar, 2022 Dünya Kupası
Özet (Çeviri)
This study examines how sports news in the digital age new media platforms confronts or reflects issues of racism and fanaticism. The research utilizes digital archives from French newspapers Le Monde, Le Figaro, Libération, and Ouest France, analyzing how these themes were handled during the 2022 FIFA World Cup. Employing critical discourse analysis, the study evaluates how the media manipulates power relations and dynamics across categories like gender, race, and class. Results indicate that media can both facilitate the spread of negative ideologies and serve as a significant tool for social change. Social media, in particular, plays a critical role in combating racist tendencies and raising awareness. The ideological approaches of newspapers offer diverse perspectives on issues such as human rights and social justice. This study provides valuable insights into how media ethics and responsibility should be shaped in the modern news and communication landscape.