Endüstri yapılarında kullanılan prefabrike sistemlerden betonarme ve çelik strüktürlerin örnek proje üzerinden maliyet ve çevresel etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of cost and environmental impacts of reinforced concrete and steel prefabricated structures used in industrial buildings on a sample project
  1. Tez No: 881063
  2. Yazar: KEMAL GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE ÖZLEM PARLAK BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Etkin Kaynak Kullanımı, Endüstriyel Yapılar, Prefabrik, Maliyet ve Çevresel Etki, Efficient Resource Utilization, Industrial Buildings, Prefabrication, Cost and Environmental Impact
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Yapılarda etkin kaynak kullanımı, maliyet ve çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahiptir. Etkin kaynak kullanımı; malzeme ve enerji maliyetlerini düşürerek ekonomik kazanıma ve karbon ayak izinin azaltılmasına yardımcı olarak yapıların çevresel etkilerinin en aza indirilmesini sağlamaktadır. Tez kapsamında, etkin kaynak kullanımına yönelik endüstri yapılarında çelik ve betonarme prefabrike sistemler ele alınmıştır. Tezin temel amacı, betonarme ve çelik prefabrike yapıların maliyet ve çevresel etkileri açısından değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda örnek bir projede, betonarme ve çelik taşıyıcı sistem tasarlanarak analizler yapılmıştır. Öncelikle, her iki uygulamanın maliyetleri birim fiyatlar üzerinden hesaplanarak farklı malzemelerin maliyet unsurları karşılaştırılmıştır. Ardından, bu yapıların karbon salınımları yetkili kurumlarca belirlenen birim değerler doğrultusunda hesaplanmıştır. Karşılaştırmalar sonucunda çeliğin betonarmeye oranla çevresel yönden daha avantajlı olduğu, maliyet yönünden ise benzer değerler elde edildiği görülmüştür. Bu tezin endüstriyel yapılarda kullanılan prefabrike sistemlerin sürdürülebilirliği ve ekonomik performansı üzerine katkıda bulunması, gelecekteki araştırmalar için yeni açılımlar sunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Efficient resource utilization in buildings is critical for economic and environmental sustainability. Efficient resource utilization provides economic gains by reducing material and energy costs and minimizes the environmental impact of buildings by helping to reduce carbon footprint. Within the scope of the thesis, steel and reinforced concrete prefabricated systems in industrial buildings for efficient resource utilization are discussed. The main objective of the thesis is to evaluate reinforced concrete and steel prefabricated structures in terms of cost and environmental impacts. For this purpose, reinforced concrete and steel structural systems were designed and analyzed in a sample project. Firstly, the costs of both applications are calculated on unit prices and the cost elements of different materials are compared. Then, the carbon emissions of these structures were calculated in line with the unit values determined by the authorized institutions. As a result of the comparisons, it was seen that steel is more environmentally advantageous than reinforced concrete and similar values were obtained in terms of cost. This thesis is intended to contribute to the sustainability and economic performance of prefabricated systems used in industrial buildings and to provide new insights for future research.