Çok aşamalı sipariş tipi üretim sistemleri için yeni bir dinamik çizelgeleme yaklaşımı
A New dynamic scheduling approach for multi-stage job-shop productions
- Tez No: 88114
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZVAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: atölye tipi üretim, çizelgeleme, dağıtım kurallan, simülasyon, job-shop production, scheduling, dispatching rules, simulation n
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇOK AŞAMALI SİPARİŞ TIPI ÜRETİM SİSTEMLERİ İÇİN YENİ BİR DİNAMİK ÇİZELGELEME YAKLAŞIMI SERKANNAS ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Yıl:1998, Sayfa:112 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. Osman BABAARSLAN Günümüzde üretim sistemlerinin içerisinde bulundukları artan karmaşık ve dinamik çalışma koşullan üretim çizelgelenmesinde yeni dinamik algoritmaların geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu çalışmada çok aşamalı sipariş tipi üretim sistemlerinde karşılaşılan dinamik çizelgeleme problemi ele alınmıştır. Optimum çözümü amaçlayan analitik yaklaşımlar, problemin karmaşıklığı, çözüm zamanlarının uzunluğu ve statik çalışma koşullanılın varsayılmasımn gerekliliğinden dolayı uygun olmamaktadır. Önerilen yeni dinamik çizelgeleme algoritması, geciken siparişlerin oranım, yan mamul stok seviyelerini, toplam hazırlık süresini ve makinalann boşta kalma zamanlarının minimize etmeyi amaçlamaktadır. Algoritma özde bilinen MDSfSOP kuralım iş sırasına bağımlı hazırlık sürelerinin minimize edilmesiyle bütünleştirmektedir. Algoritma, toplam işlem süresi en az kalan (SRPT), en erken termin zamanlı (EDD) ve geriye kalan işlem basma minimum aylak süresi (MINSOP) kurallan ile simülasyon deneyleri vasıtasıyla karşılaştırılmıştır. Özellikle siparişlerin gecikme zamanlan ve toplam hazırlık zamanlan kriterlerinde geliştirilen algoritma bu algoritmalara karşı üstünlük göstermiştir. Algoritmanın geçerUliğmin testi amacıyla, bir tekstil firmasından alman veriler kullanılarak farklı sipariş geliş hızlan, parti büyüklükleri ve öncelikli dış pazar siparişlerinin oranlan için simülasyon deneyleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A NEW DYNAMIC SCHEDULING APPROACH FOR MULTI-STAGE JOB-SHOP PRODUCTION SYSTEMS SERKAN NAS DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Rızvan Erol Year: 1998 Pages: 112 Jury : Yrd. Doç. Dr. Rızvan Erol Yrd. Doç. Dr. Funda Yıldırım Yrd. Doç. Dr. Osman BABAARSLAN Increasing complexity and dynamic conditions in which today's manufacturing systems operate have made necessary development of new dynamic production scheduling algorithms. In this study, a dynamic scheduling problem faced in multi stage job-shop production systems is investigated. Optimum-seeking analytical approaches are not appropriate here due to the problem complexity, unacceptable solution times and need to assume a static manufacturing environment. The proposed dynamic scheduling algorithm aims to minimize the rate of late jobs, work-in process inventory, total setup time and machine idle time. In short, the algorithm integrates minimizing sequence-dependent setup times with well-known MINSOP rule. In order to compare the proposed algorithm with Shortest Remaining Process Time (SRPT), Earliest Due Date (EDD) and Minimum Slack Time Per Remaining Operation (MINSOP), simulation experiments are conducted. The algorithm outperforms the other dispatching rules especially in terms of lateness and setup times. In order to validate the algorithm, simulation experiments are conducted for varying order arrival rates, lot sizes and percentages of high-priority export orders, using data collected in a textile manufacturer.