20. yüzyıl Chıcana/o edebiyatında queer kimliklerin temsili
Representation of queer identities in the 20th century Chicana/o literature
  1. Tez No: 881174
  2. Yazar: MERT ALİ CAN ERDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASİNE ŞEN KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arturo Islas, Chicano, John Rechy, queer, sınır bölgesi, Arturo Islas, borderland, Chicano, John Rechy, queer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışması, 20. yüzyıl Chicana/o edebiyatında queer kimlik temsillerini John Rechy'nin Gece Şehri (City of Night) (1963) ve Arturo Islas'ın Yağmur Tanrısı (The Rain God) (1983) romanları aracılığıyla incelemektedir. Bu bağlamda Chicanx queer karakterlerin temsilinde göze çarpan muğlaklık ve arada kalmışlık temaları, Chicana feminist kuramcı Gloria Anzaldúa'nın sınır bölgesi (borderland) ve nepantla terimleri ışığında ele alınmıştır. Chicano kültüründe hakim olan machismo (maçoluk) ve familismo (ailecilik) değerleri, Chicano queer bireylerin toplumdan dışlanmasına sebep olarak onları belirsizlik ve arada kalmışlık temalarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Gece Şehri romanının anlatıcısı ve başkahramanı, bu arada kalmışlık durumunu aşmak için kişisel kurtuluşunun peşine düşer ve Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük şehirlerini dolaşarak buralardaki queer ortamları keşfeder. Yağmur Tanrısı romanındaki Miguel Chico, kimliği gizli tutulan queer bir karakter olarak çareyi Chicano ailesinin baskıcı ortamından uzaklaşmakta ve ailesinin hikayesini queer bakı açısıyla yeniden kurgulamakta bulur. Romandaki ikinci queer karakter olan Felix ise toplumsal baskı ve queer arzu arasında kalarak ikili bir hayat yaşamak zorunda kalır. Bu durum onu bir yandan toplum tarafından kendisine atanan aile babası rolünü yerine getirirken diğer yandan ise gizli bir şekilde eşcinsel ilişkiler yaşamaya iter. Üç karakterin de konumlandığı gri alanlar, onları Anzaldúa'nın kimliklerin iç içe geçtiği liminal bir alan olarak tanımladığı sınır bölgesi kavramıyla ilişkilendirmektedir. Romanların analizi sonucunda her iki eserde de Meksika kökenli gey karakterlerin içerisinde bulunduğu aidiyetsizlik durumu, queer bireylerin toplumsal hayatta karşılaştığı ötekileştirmeyi gözler önüne sermektedir. Bu yaklaşımla, Chicano gey yazınına ait iki eserde de gey kimliğinin gizlilik/açıklık ikili karşıtlığının dışında ele alındığı ve çok katmanlı bir Chicano queer deneyimini yansıttığı ortaya konulur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to discuss and analyze the representation of queer identities within the scope of 20th-century Chicana/o literature through John Rechy's City of Night and Arturo Islas' The Rain God. In this context, the recurring themes of ambiguity and in-betweenness in the representation of Chicanx queer characters are discussed in the light of Chicana feminist theorist Gloria Anzaldúa's terms borderland and nepantla. The prominent concepts of machismo and familismo in Chicano culture lead to the discrimination of Chicano queer individuals within society, causing the emergence of states of ambiguity and inbetweenness. In order to overcome this in- betweenness, the narrator and protagonist of City of Night pursues his personal liberation and travels around the major cities of the United States, exploring queer scenes in these places. Miguel Chico in The Rain God, a queer character who remains in the closet throughout the narrative, finds a way out of the oppressive environment of his Chicano family and reimagines their story from a queer perspective. Felix, the other queer character in the novel, maintains a double life, torn between the social pressure and his queer desire. He performs the role of patriarch assigned to him by societal norms, while, on the other hand, he has secret relationships with homosexual men. The gray areas in which all three characters are positioned relate them to Anzaldúa's concept of the borderland, which serves as a liminal space where identities intertwine. As a result of the analysis of these novels, the lack of belonging that the Chicano gay characters in both works points to the marginalization that queer individuals face in social life. Through this approach, it is revealed that in both works of Chicano gay literature, gay identity is handled outside the binary opposition of being open or closeted and reflects a multi-faceted Chicano queer experience.